top of page

Vízitúra-história 1. – Az evezés iránti vágyunk eredete

Frissítve: 2021. dec. 5.

In memoriam Bokody József

---

A vízitúra-história bejegyzések (1., 2., 3., 4.) a szerző doktori értekezése

5. fejezete (A hazai vízitúrázás fejlődésének történeti áttekintése)

alapján készültek.

A szöveg azonos az értekezés szövegével,

a szemléltető anyag azonban bőségesebb a blogbejegyzésekben.


A vízitúrázás mára szinte a mindennapi élet része lett. Gazdag a kínálat, mind a folyók, mind pedig a szolgáltatók tekintetében. Ám nem volt ez mindig így. Hála elődeinknek, az evezés és a túrázás, valamint az ahhoz kapcsolódó élmények viszonylag korán ismertté váltak idehaza. Egy mini-sorozat keretében, három lépésben mesélek arról, hogy miként alakult az evezés története, és hogyan lett az egész tevékenységből vízitúrázás.

Forrás: Canada’s History Society – Brantford Historical Society


Nem tölthetjük minden percünket vízen, még ha nagyon is szeretnénk. Az emberi lét egyik jellemzője, hogy szellemi kihívásokra is vágyunk. Hogy a bejegyzésekkel ezeket a vágyakat is segítsem kielégíteni, a rövid írásokat további ajánlókkal, olvasnivalókkal egészítem ki. Ezek egy része ismeretterjesztő munka, egy része szakkönyv, de lesznek közöttük tudományos munkák is. Ám azoktól sem kell megijedni, hiszen közérhető nyelvezettel írták azokat is.


A vízitúrázás története alatt többen az evezősport történetét értik*, hiszen a sport és a túrázás korábban nem vált olyan élesen külön, mint napjainkban. Ezért az evezőssport hazai történetének áttekintése során mesélek kicsit a szabadidős és turisztikai tevékenységek alakulásáról.

* Lieli Gy. (szerk.) 1988: A vízi túravezetés alapismeretei

Bokody J. 2001: Vízitúrázók kézikönyve

Az egyik első evezős sportoló, James Renforth az 1800-as évek második felében

Forrás: North of England and to the Northern Rowing Council


Világszerte évezredes hagyománya van az evezős hajók készítésének és használatának. A legismertebb területek Észak-Amerika különböző térségei és a csendes-óceáni szigetvilág, de találtak több ezer éves kenu-szerű maradványokat Nigériában, Oroszországban és Mezopotámiában is*. Hosszú idő telt el azonban addig, amíg ezek a vízijárművek a kedvtelési célú tevékenységek eszközei lettek.


* Novotny L. 2012: Magyar kajakok és kenuk fából.

Az evezős hajók fejlődésének vázlata

Novotny L. említett műve alapján saját szerkesztés


A legismertebb ősi eszköz az eszkimók kajakja, melyet napjainkban is előszeretettel használnak mintaként a vízisporteszközök készítői. Nem is beszélve a sportevezősökről, akik pedig lelkesen tanulják az eszkimóktól ellesett fortélyokat.

Forrás: Knud Rasmussen: Eskimo folk-tales. London-Copenhagen, 1921.


A szabadidős célú túrázás hazai elterjedése Széchenyi István nevéhez kötődik. Mivel a történészek ritkán említik a sportok területén végzett úttörő munkásságát, a nemzetközi szakirodalomban nem Széchenyi István, hanem John MacGregor nevéhez fűződik a kajak-sport megalapozása, aki Rob Royról, a skót nemzeti hősről elnevezett, saját készítésű hajóval 1860-ban bejárta Anglia, Svédország és Franciaország vizeit. Később ő alapította meg a Brit Királyi Evezős Szövetséget.

Forrás: Rob Roy, John MacGregor, and his Canoe.

IIllustration for Pictorial Chronicles of the Mighty Deep collected by Francis Watt

(Frederock Warne, c 1880).


A következő részben Széchényiék korába utazunk.

82 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page