top of page

Dunakanyar vulkántúra

A Prédikálószék és ami mögötte van

1 napos program

1992

Egy egyszerű gyalogtúrának is nevezhetnénk. De ez annál több lesz. Vulkántúra, annak minden szépségével. A Dunakanyar-vízitúrákon szóba kerül mindig, milyen történelmi események helyszíne volt Dömös község. Még ha manapság szinte csak a Rám-szakadékhoz vezető túraútvonal kiindulópontjának is tekintik sokan, nem messze az egykori uralkodói központtól időnként nagy szerepet játszott ez a kis falucska is. Szerencsére a történelem is földrajz, szegről-végről, így meséket hallhattok erről a vidékről, a történelemről geográfus szemmel.

A falut elhagyva hamarosan igazi emelkedő vár ránk. Fel kell jutnunk ugyanis a vulkáni kürtő peremére. Olyan, látványos sziklákkal övezett ösvényen haladunk, ahol magukat a sziklákat nyugodtan tekinthetnénk egykori erődítmény vagy vár maradványainak is. Szerencsére azonban minden világossá fog válni, ahogy meghallgatjátok a táj kicsit régebbi történelmét. Itt már nem évszázadokban, hanem évmilliókban fogunk számolni.

 

A túra nem teljesítménytúra.

Ahogy más gyalogtúránkon, vízitúránkon, utazásaink során, itt sem a rohanás a cél, hanem az út maga. A hegytetőre vezető út ebben sokat fog segíteni, hiszen aki gyorsabban menne, azt sem fogja engedni. De mint tudjuk, megpihenni is milyen jó!

Aztán a hegytetőn elénk tárul a lélegzetelállító panoráma. Megpihenünk újra. Eszünk, iszunk, de főleg beszélgetünk. A Dunakanyarról, a Dunáról, és a vulkánról. Hiszen megérkeztünk a Prédikálószékre.

Kényelmes úton indulunk lefelé. Sokkal kevésbé lejt az út mint felfelé. Ám annál inkább kanyarog. Ahol a lomb lehullott, márpedig a legtöbb helyen ekkor már téli pihenőre térnek a fák, a szomszédos hegyeket vagy akár a Dunát is látni fogjuk.

Az egész napos túra során 11 km-t teszünk meg. Gyerekekkel is teljesíthető.

 

10 óra körül indulunk és előreláthatólag 16-17 óra tájban érkezünk vissza Dömösre.

A túra részvételi díja: 7000/fő.

Az ár tartalmazza a túravezetés díját, valamint a szervezési költségeket.

További információ és jelentkezés:

utazzgeografussal@gmail.com

A túrákra történő jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé.

DSC_0152.JPG

2021

A Dunakanyar egykor
Hévíz-patak vízitúra
bottom of page