top of page

Kazahsztán

Belső-Ázsia csodái

 

2024. október 3-14.

 

 

 

 

Az utazás a Bono Utazási Központtal történő együttműködés keretében valósul meg.

Fontos: Bár a helybeliek nem szeretik az oroszokat, szinte mindenki beszél oroszul.

Kazahsztán európai értelemben is fejlett, civilizált ország, különösen a nagyvárosok. Teljes körű a közbiztonság, elképesztő a tisztaság, az emberek pedig nyitottak, barátságosak. A természeti értékek érintetlenek, európai szemmel óriási méretűek (akár a sztyeppe, akár a hegyvidékek). Az orosz és az angol nyelv mellett tökéletesen működik a kézzel-lábbal mutogatós kommunikáció is. Tisztában vannak azzal, hogy távoli rokonaik vagyunk. Bár muszlim vallásúak, látható módon nem gyakorolják a vallásukat, az utcán nem találkozunk ennek a jeleivel. A program a helyi jellegzetességekre épül, így igyekszünk minél inkább a helyiekkel is kapcsolatba kerülni.

október 3. csütörtök
Elutazás Budapestről a Turkish Airlines légitársaság járatával Almatiba isztambuli átszállással (Budapest 20:30-23:40 Isztambul 01:05-08:35). 

október 4. péntek
Érkezést követően buszos és gyalogos városnézés a korábbi kazah fővárosban. Alma-Ata, „almák hazája” néven is ismert legnépesebb város továbbra is őrzi kereskedelmi, gazdasági főszerepét és kulturális sokféleségét. Érintett látnivalók: Panfilov és Arbat sétálóutca, 28 Panfilov gárdisták parkja, Mennybemenetel-székesegyház, Kök Bazár, Központi Mecset (kívülről), Népzene Múzeuma, Első Elnök Park, csokibolt. Transzfer a szállodába, szállás elfoglalása a Kazzhol**** hotelben.

október 5. szombat
Reggelit követően ellátogatunk a Simbulakba, Közép-Ázsia legnagyobb síközpontjába. A város közelsége miatt is közkedvelt kirándulóhelyet a világ egyik leghosszabb felvonóján közelítjük meg 3200 méterig, csodálatos körpanorámával a környező hegyekre.  Ezután átutazunk és libegővel felmegyünk a város szórakozónegyedébe, az 1100 méteres Kok-Tobe hegyre, melyről a híres TV toronyra és a teljes városra rátekinthetünk. Szállás Almatiban.

október 6. vasárnap
Egész napos etnográfiai kalandozások és ismerkedés a nomád törzsek hagyományaival és kultúrájával egy környékbeli etno faluban, hagyományos ebéddel. Szállás Almatiban.

október 7. hétfő
Reggelit követően körútra indulunk, melynek első állomása Tamgaly Tas lelőhely, ahol megtekintjük az Ili folyónál fellelt 18. századi buddhista sziklarajzokat és kőbe vésett mantrákat. Ezután továbbutazunk a száraz puszták és félsivatag vidékére, az Altyn Emel Nemzeti Parkba. Itt ebéd után felkeressük az ország egyik leghíresebb természeti látnivalóját, az Éneklő dűnét. Itt meghallgathatjuk ahogy az ősidők óta természetfelettinek tekintett, 3 kilométer hosszú és 150 méter magas homokdűnén a szél által mozgó, egymáshoz dörzsölődő homokszemek orgonadallamhoz hasonló hangon fütyülnek. Szállás környékbeli vendégházban.

október 8. kedd
Ezen a napon a nemzeti park másik két fő látnivalóját, az Aktau és Katutau hegyeket keressük fel. Az Aktau-hegység, "fehér hegyek", egyedülálló geológiai képződmény, nevét a kiszáradt ősi óceán helyén az őt alkotó kőzetek fehér színéről kapta. A Katutau a legnagyobb és legmagasabb sivatagi hegység Altyn-Emelben, mely eléri az 1630 métert és a régióban zajló intenzív vulkáni tevékenység eredményeként egyedülálló természeti formákkal rendelkezik.  Szállás környékbeli vendégházban.

október 9. szerda
Mai napon a Grand Canyon kistestvérének is nevezett Sarin-kanyonban kalandozunk. A Tien Shan-hegységben található, összesen 150 kilométeres, helyenként 300 mély völgyet kilátópontokról és a vájatában tett sétával fedezzük fel. Ezután felkeressük a festői Kaindy tavat, melyet egy viszonylag friss, 1911-es földrengés és földcsuszamlás alakított és a hegyi folyók táplálják. A tó különleges kékes-zöld színe és benne álló csupasz lucfenyő törzsek méltán illetik a "elsüllyedt erdő" névvel. Szállás környékbeli vendégházban.

október 10. csütörtök
Délelőtt Kazahsztán legszebbjének és Észak-Tien-Shan gyöngyszemének is tartott Kolsay-tavak egyikét keressük fel, mely UNESCO bioszféra rezervátum. Opcionális túrázás vagy lovaglás a második Kolsay-tóhoz (4 óra, kb. 40 USD/fő, helyszínen fizetendő). Délután átutazunk Kirgizisztánba, ahol Karakol környékén a magával ragadó Jyrgalan-völgy hullámzó legelői mellett jurtákat látogatunk és igény esetén lóhátra is pattanhatunk. Szállás környékbeli vendégházban.

október 11. péntek
Ma átutazunk Jeti-Oguz, azaz a „Hét bika” vörös sziklaképződmények völgyébe, ahol a helyi nomád vidéki közösséggel ismerkedünk, este pedig Karakolban éjszakázunk. Szállás Karakolban vendégházban.

október 12. szombat
Karakol megtekintése után az Issyk-Kul régió fővárosába, Csolpon-Ata városába látogatunk. Issyk-Kul-tó a világ második legnagyobb hegyi tava a dél-amerikai Titicaca tó után. A közkedvelt üdülőhely központjában látogatást teszünk a szabadtéri, a régió kultúráját, vallását és kortárs művészetét bemutató „Ruh-Ordo” etno kulturális központba. Szállás környékbeli vendégházban.

október 13. vasárnap
Reggeli után meglátogatjuk a Cholpon-Ata környékén található, akár i. e. 2000-ből származó, emberi és állati alakokat is ábrázoló petroglifákat, majd Kirgizisztán egyik legidősebb régészeti lelőhelyére utazunk. A 10. században épült, 25 méter magas Burana torony, Közép-Ázsia legrégebbi minarete, nagyon fontos emlékhely, mely izgalmas legendák és a Selyemút történetét meséli el. Délután Kirgizisztán fővárosával ismerkedünk: Győzelmi tér, Ala-Too tér, Os bazár. Este kiutazás a repülőtérre.

október 14. hétfő
Hazautazás Budapestre isztambuli átszállással (02:30-05:25 Isztambul 07:05-08:05 Budapest).

További képek az utazásról.

Az utazás ára: 949 000 Ft-tól/fő (illetékekkel együtt), kétágyas szobában való elhelyezés esetén

12 nap / 11 éj

Az ár tartalmazza:

  • Repülőjegy a Budapest-Almati és Biskek-Budapest útvonalon, egy átszállással Isztambulban

  • Repülőtéri illetékek

  • Személyenként egy feladott poggyász (max. 20 kg) és egy kézipoggyász (max. 8 kg, max. 55×40×23 cm) oda-vissza

  • Repülőtéri transzferek oda-vissza úton a repülőtér és a szálloda között

  • Szállás három éjszakára Amaltiban, kétágyas szobában, négycsillagos szállodában

  • Reggeli Almatiban

  • Szállás hét éjszakára kétágyas szobában, helyi vendégházakban

  • Teljes ellátás vidéken, legtöbbször csomagolt ebédekkel

  • Magyar nyelvű idegenvezető a teljes út során

Az ár nem tartalmazza:

  • Ajánlott szervizdíj: 65 USD/fő (a helyszínen fizetendő)

Jelentkezés:

A Bono Utazási Központnál.

 Hozd mozgásba a képeket! 

bottom of page