top of page

Kazahsztán

Belső-Ázsia csodái

 

2024. október

 

 

 

 

Utazás: menetrend szerinti közvetlen repülőjárattal Budapestről Astanán át Almatiba.

Szállás: szállodákban, illetve vidéken vendégházakban.

Helyi utazás: bérelt autóval, a városokban helyi közösségi közlekedési eszközökkel.

 

Fontos: Bár a helybeliek nem szeretik az oroszokat, szinte mindenki beszél oroszul.

Kazahsztán európai értelemben is fejlett, civilizált ország, különösen a nagyvárosok. Teljes körű a közbiztonság, elképesztő a tisztaság, az emberek pedig nyitottak, barátságosak. A természeti értékek érintetlenek, európai szemmel óriási méretűek (akár a sztyeppe, akár a hegyvidékek). Az orosz és az angol nyelv mellett tökéletesen működik a kézzel-lábbal mutogatós kommunikáció is. Tisztában vannak azzal, hogy távoli rokonaik vagyunk. Bár muszlim vallásúak, látható módon nem gyakorolják a vallásukat, az utcán nem találkozunk ennek a jeleivel. A program a helyi jellegzetességekre épül, így igyekszünk minél inkább a helyiekkel is kapcsolatba kerülni.

 

1. nap.

Délután indulás Nur-Sultanba a Wizzair menetrend szerinti járatával. Érkezés helyi idő szerint 21:30-kor. Átszállás belföldi járatra, érkezés Almatiba az éjszakai órákban.

2. nap.

Séta Almatiban, Kazahsztán legnagyobb városában, a korábbi fővárosában. Ismerkedés Kazahsztánnal, a széles sugárutakkal, a színvonalas szolgáltatásokkal és a város egyéb apró csodáival. Látogatás Közép-Ázsia legnagyobb egyetemén, az al-Farabi Kazah Nemzeti Egyetemen; séta a parkban, séta Közép-Ázsia legnagyobb könyvtárában, a Kazahsztán történetét bemutató kiállítás megtekintése. Délután látogatás a város egyik fő attrakciójánál, a Zelenij Bazar-ban, a város legnagyobb piacán. Egy mecset megtekintése.

3. nap.

Bérelt autóval indulás a vidék felfedezésére. Kapcsagáj városa és az első benyomások a sztyeppék vidékéről. Látogatás a kazahok Balatonjánál, a Kapcsagaj-víztározó partján. Délután továbbutazás az Altyn Emel Nemzeti Parkba. Ez már a száraz puszták, a félsivatagi és sivatagi formák vidéke. Könnyű túra a zenélő kövek vidékén (a szél által keltett mozgástól finoman zenélnek az apró kőzetek és homokszemcsék).

4. nap.

Délelőtt a nemzeti park további csodáinak felfedezése. Délután látogatás a Dzsungáriai Alatau hegyvidékén, a kínai határ közelében (a tökéletesen sík pusztából hirtelen kiemelkedő 4000 méter feletti hegyvidéken).

5. nap.

Utazás az ujgur nemzetiség földjén. Látogatás egy csodatévő energiaparkban, a Sarin-folyó mentén.  Túra a Sarin-kanyon Nemzeti Parkban. A Kastélyok völgye megtekintése. A kanyon különböző nehézségű útvonalakat is kínál. Látogatás egy jurta-parkban.

6. nap.

A Tiensan északi oldalán található Kolsai-tavak megtekintése, utazás a 4-5000 méteres csúcsokkal tagolt Ilintúli-Alatau vidékén, ahol előttünk terül el észak felé a végtelen sztyeppe.

7. nap.

Látogatás Kirgizisztánban. A térség egyik legnagyobb tava, az Isszik-Kul megtekintése, strandolás a Tiensan vonulatai között. A tó a tengerszint felett 1600 méteres magasságban helyezkedik el, területe tízszerese a Balatonénak.

8. nap.

Újra Kazahsztánban. Utazás a sztyeppék vidékén, az ország legnagyobb falujába, a 26 ezer lakosú Shelekbe.

9. nap.

Túrázás az Almati feletti hegyvidéken. A Big Almaty Lake megtekintése.

10. nap.

Búcsúlátogatás Almatiban. Kok Tobe-hegy, a város szórakozónegyede, pazar kilátással, sétálóutcák, kávéházak, metrózás, látogatás Shymbulak-ban, a 2011-es Ázsiai Téli Játékok helyszínén, sípálya-látogatással.

11. nap.

A kora reggeli órákban indulás belföldi légijárattal Nur-Sultanba. Séta a városban, amelyet méltán lehet Kis-Dubai-nak is nevezni.

A túra várható költségei:

  • repülőjegy (Wizzair, menetrend szerinti járat): 50-70ezer forint, attól függ, ki mikor veszi meg a jegyét

  • repülőjegy a belföldi járatra: 20-25ezer forint

  • szállások: átlagosan kb. 3000-3500 forint körül éjszakánként, vidéki helyeken ennél is olcsóbb

  • étkezés: napi 2000 forintból bőségesen ki lehet jönni, étteremmel együtt, bár abból viszonylag kevés van

  • autóbérlés, helyi utazás: körülbelül 3000 forint egy főre a napi útiköltség (üzemanyag: 120 Ft/liter, buszjegy: 100 Ft).

A fentieket mindenki magának intézi (repjegy), illetve közösen (egyénileg) helyben fizetjük (szállás, étkezés, utazás).  Az egyedüli fix és előre fizetendő költség a túravezetői díj, amely 450 Eurónak megfelelő összeg egy főre. Így összesen várhatóan 400-450ezer forinttal lehet számolni, minden költséggel együtt. Jelenleg egy túrát hirdettünk meg, ennek időpontja egyeztetés alatt, előreláthatólag október első felében kerül sor rá. Amennyiben az érdeklődők ennél korábbi időpontot szeretnének, akkor ennek megfelelően hozzuk tető alá a programot.

 

Az utazás nem utazási iroda által szervezett program. Az egyes programelemeket együttesen valósítjuk meg, meghagyva annak lehetőségét, hogy közösen elhatározva esetleg módosítsunk is a programon bármikor. Helyismerettel rendelkező, szakképzett geográfus túravezető utazik a csoporttal. Kazahsztánban rendelkezünk a megfelelő helyi személyes kapcsolatokkal is (turisztikai szervezetek, kutató intézetek, oktatási intézmények, nemzeti parkok, szálláshelyek stb.), így szükség esetén könnyedén tudunk módosítani is a programon.

Az utazás egyetlen előzetes költsége a túravezető díj. Szakmai tapasztalatunk, helyismeretünk és hozzáállásunk a garancia arra, hogy a résztvevők valódi, egyedülálló élményben részesüljenek ezen a varázslatos tájon.

 Hozd mozgásba a képeket! 

bottom of page