Dunakanyar vízitúra (a zátonyos változat)

Aszály idején: zátonyról zátonyra

Bő víz idején: erdők, mellékágak

1 napos program

A következő túrák:

2022. július 23. szombat

2022. július 30. szombat

2022. augusztus 6. szombat

2022. augusztus 13. szombat

2022. augusztus 20. szombat

További képek a túráról a szöveg végén

Zebegény – Nagymaros – Kisoroszi – Kismaros

Egy napos alternatív vízitúra a Dunakanyarban, melynek során négy személyes túrakenukkal bejárjuk a folyó legszebb részeit, meglátogatjuk vadregényes szigeteit és zátonyait. A túra során több helyen megállunk, hogy gyönyörködjünk a tájban, illetve a bátrabbak strandoljanak is. Szerencsére a folyó sebessége olyan, hogy csekélyke evezéssel is jól haladunk, így semmiképp nem szükséges nagy sportteljesítményre számítani. A túra során megállunk a színvonalas vendéglátó egységeknél. Ezek között lesz cukrászda, kávézó, vidám szabadtéri presszó, bár, lángosozó.

A csoporttal profi túravezetők lesznek, akik indulás előtt alapos felkészítést nyújtanak a résztvevők számára.

A program:

Találkozó a délelőtti órákban Zebegényben, a Duna-parton. Akár autóval, akár vonattal könnyen ide lehet jutni. A vízpart 200 méterre van a vasútállomástól.

A vízparton ismerkedés az eszközökkel és részletes tájékoztató a napi programról, a folyó és az evezés sajátosságairól, technikájáról, evezés tanulás, gyakorlás, biztonsági eligazítás, hajók legénységeinek beosztása.

Indulás a part mentén, Zebegény történelmi hangulatú házainak csodálásával. Közvetlenül indulás után átevezünk a Zebegényi-szigetre, ahol a zátonyon bokáig fogunk gázolni a kavicsban, esetleg kacsázunk, és figyeljük a vízi életet.

Tovább evezés a Dunakanyar belsejébe, szemben lassan feltűnik Lepence és Visegrád. Dömös után (jobb part) a bal parton, a Szent Mihály-hegy tövében, egy ligetes területen megállunk a Tandem bárnál. A nemrég nyitott vendéglátóhely a budapesti belvárosi romkocsmák hangulatát idézi. Kiváló limonádékat készítenek. Itt is lesz strandolás lehetőség, egy ligetes mások által alig ismert partszakaszon. Vagy ha az őszies időjárás nem kedvez ennek, akkor beülünk egy kis lassulásra a bárba, amely gyerekeknek is csodás elfoglaltságot tud nyújtani. Ezután a következő megállónk Nagymaros. A komp alatt megállunk a város felújított sétányán, ahol számos étkezési, fagyizási lehetőség van, különleges játszótérrel és a Piknik Manufaktúra nevű, szintén különleges étteremmel.

Ezután nem messze újra a Duna közepén tartunk pihenőt (amennyiben a vízállás islehetősév teszi). A Salamon-torony szomszédságában a folyó kellős közepén egy óriási zátony fogad minket. Innen a következő pont a Szentendrei-sziget legészakibb csúcsa Kisoroszinál. Ha már jártatok erre a szárazföld felől, észre fogjátok venni a különbséget, milyen érdekes a víz felől érkezni. Innen a bal part közelében haladunk, ahol sűrű erdővel borított szigetek ölelésében vezet az utunk. És az egyik sziget takarásában megállunk a Nomád Bárnál, sokak kedvenc szórakozóhelyénél. Itt lengőhinta, pihenő nyugágyak, büfé, és összességében meglehetősen alternatív környezet fogad minket. Közben apró mellékágakba is benézünk. 

Ezt követően már csak néhány kilométer a célba érkezés Kismarosra. Kikötés után kipakolás a hajókból.

 

Előreláthatólag 11 óra körül indulunk evezni Zebegényből és várhatóan 19 óra körül érkezünk Verőcére.

 

Részvételi díj:

Felnőtteknek: 9000,- Ft/fő,

gyermekeknek: 5000,- Ft/fő.

Az ár tartalmazza a túrafelszerelések bérleti díját és szállítási költségeit, a túravezetés díját, valamint a szervezési költségeket.

A túrák részvételi díját SZÉP-kártyával is lehet fizetni!

K&H SZÉP-kártya

MKB SZÉP-kártya

OTP SZÉP-kártya

2021-ben a SZÉP-kártyák bármely alszámlájáról felhasználható a rendelkezésre álló egyenleg!

További információ:

utazzgeografussal@gmail.com

 

Csoportos jelentkezés esetén igény szerinti időpontban szervezzük meg a túrát.

* A legmélyebben tiszteljük a túrázókat. A tegező forma csupán utalás arra, hogy a vízen és vízparton a vízitúrázók ezt szokták használni.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

 Hozd mozgásba a képeket! 

MKB.jpg
OTP.jpg
K&H SZÉPkártya

A túrára történő jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé.