Dunakanyar vízitúra

Zátonyról zátonyra

1 napos program

További képek a túráról

Zebegény – Nagymaros – Kisoroszi – Kismaros

Időpontok:

(2021. június 12. szombat - Kulturális-kulináris élménytúra: Szob-Nagymaros)

(2021. július 3. szombat - Kulturális-kulináris élménytúra: Szob-Nagymaros)

2021. július 4. vasárnap

(2021. augusztus 7. szombat - Kulturális-kulináris élménytúra: Szob-Nagymaros)

2021. augusztus 14. szombat

 

Egy napos alternatív vízitúra a Dunakanyarban, melynek során négy személyes túrakenukkal bejárjuk a folyó legszebb részeit, meglátogatjuk vadregényes szigeteit és zátonyait. A túra során több helyen megállunk, hogy gyönyörködjünk a tájban, illetve a bátrabbak strandoljanak is. Szerencsére a folyó sebessége olyan, hogy csekélyke evezéssel is jól haladunk, így semmiképp nem szükséges nagy sportteljesítményre számítani. A túra során megállunk a színvonalas vendéglátó egységeknél. Ezek között lesz cukrászda, kávézó, vidám szabadtéri presszó, bár, lángosozó.

A csoporttal profi túravezető lesz, akik indulás előtt alapos felkészítést nyújtanak a résztvevők számára.

A program:

Találkozó a délelőtti órákban Zebegényben, a Duna-parton. Akár autóval, akár vonattal könnyen ide lehet jutni. A vízpart 200 méterre van a vasútállomástól.

A vízparton ismerkedés az eszközökkel és részletes tájékoztató a napi programról, a folyó és az evezés sajátosságairól, technikájáról, evezés tanulás, gyakorlás, biztonsági eligazítás, hajók legénységeinek beosztása.

Indulás a part mentén, Zebegény történelmi hangulatú házainak csodálásával. Közvetlenül indulás után átevezünk a zebegényi szigetre, ahol a zátonyon bokáig fogunk gázolni a kavicsban, esetleg kacsázunk, és figyeljük a vízi életet.

Tovább evezés a Dunakanyar belsejébe, szemben lassan feltűnik Lepence és Visegrád. Dömös után (jobb part) a bal parton, a Szent Mihály-hegy tövében, egy ligetes területen megállunk a Tandem bárnál. A nemrég nyitott vendéglátóhely a budapesti belvárosi romkocsmák hangulatát idézi, fiataloknak is érdekes látvány és kiváló limonádékat készítenek. Itt is lesz strandolás lehetőség, egy ligetes mások által alig ismert partszakaszon. Vagy ha az őszies időjárás nem kedvez ennek, akkor beülünk egy kis lassulásra a bárba, amely gyerekeknek is csodás elfoglaltságot tud nyújtani. Ezután a következő megállónk Nagymaros. A komp alatt megállunk a város felújított sétányán, ahol számos étkezési, fagyizási lehetőség van, különleges játszótérrel és a Piknik Manufaktúra nevű, szintén különleges étteremmel.

Ezután nem messze újra a Duna közepén tartunk pihenőt. A Salamon-torony szomszédságában a folyó kellős közepén egy óriási zátony fogad minket. Innen a következő pont a Szentendrei-sziget legészakibb csúcsa Kisoroszinál. Ha már jártatok erre a szárazföld felől, észre fogjátok venni a különbséget, milyen érdekes a víz felől érkezni. Innen a bal part közelében haladunk, ahol sűrű erdővel borított szigetek ölelésében vezet az utunk. És az egyik sziget takarásában megállunk a Nomád Bárnál, sokak kedvenc szórakozóhelyénél. Itt lengőhinta, pihenő nyugágyak, büfé, és összességében meglehetősen alternatív környezet fogad minket.

Ezt követően már csak néhány kilométer a célba érkezés Kismarosra. Kikötés után kipakolás a hajókból.

 

Előreláthatólag 11 óra körül indulunk evezni Zebegényből és várhatóan 17 óra körül érkezünk Kismarosra.

 

A program díja 8000,- Ft/fő.

Az ár tartalmazza a túrafelszerelések bérleti díját és szállítási költségeit, a túravezetés díját, valamint a szervezési költségeket.

További információ:

utazzgeografussal@gmail.com

Jelentkezés.

 

Csoportos jelentkezés esetén igény szerinti időpontban szervezzük meg a túrát.

Képek a túráról.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

 Hozd mozgásba a képeket!