top of page

GASZTRONÓMIA

FOTOGRÁFIA

KULTÚRA

VÍZITÚRA

GYALOGTÚRA

AUTÓS PROGRAM

Logo-alternativ-komplex-c-ELFOGADOTT-PhD.png

2024. július 20., szombat

2024. augusztus 10., szombat

Nyári Dunakanyar vízitúra

Aszály idején: zátonyról zátonyra

Bő víz idején: erdők, mellékágak

1 napos program

Zebegény – Nagymaros – Kisoroszi – Kismaros

Egy napos alternatív vízitúra a Dunakanyarban, melynek során négy személyes túrakenukkal bejárjuk a folyó legszebb részeit, meglátogatjuk vadregényes szigeteit és zátonyait. A túra során több helyen megállunk, hogy gyönyörködjünk a tájban, illetve a bátrabbak strandoljanak is. Szerencsére a folyó sebessége olyan, hogy csekélyke evezéssel is jól haladunk, így semmiképp nem szükséges nagy sportteljesítményre számítani. A túra során megállunk a színvonalas vendéglátó egységeknél. Ezek között lesz cukrászda, kávézó, vidám szabadtéri presszó, bár, lángosozó.

A csoporttal profi túravezetők lesznek, akik indulás előtt alapos felkészítést nyújtanak a résztvevők számára.

Utazzgeografussal-Dunakanyar
Utazzgeografussal-Dunakanyar
Dunakanyar vízitúra - utazzgeografussal
Utazzgeografussal-Dunakanyar
Utazzgeografussal-Dunakanyar

A program:

Találkozó a délelőtti órákban Zebegényben, a Duna-parton. Akár autóval, akár vonattal könnyen ide lehet jutni.

A vízpart 200 méterre van a vasútállomástól.

 

A vízparton ismerkedés az eszközökkel és részletes tájékoztató a napi programról, a folyó és az evezés sajátosságairól, technikájáról, evezés tanulás, gyakorlás, biztonsági eligazítás, hajók legénységeinek beosztása.

Indulás a part mentén, Zebegény történelmi hangulatú házainak csodálásával.

 

Közvetlenül indulás után átevezünk a Zebegényi-szigetre, ahol a zátonyon bokáig fogunk gázolni a kavicsban, esetleg kacsázunk, és figyeljük a vízi életet.

Tovább evezés a Dunakanyar belsejébe, szemben lassan feltűnik Lepence és Visegrád. Dömös után (jobb part) a bal parton, a Szent Mihály-hegy tövében, egy ligetes területen megállunk a Tandem bárnál. A nemrég nyitott vendéglátóhely a budapesti belvárosi romkocsmák hangulatát idézi. Kiváló limonádékat készítenek. Itt is lesz strandolás lehetőség, egy ligetes mások által alig ismert partszakaszon. Vagy ha az őszies időjárás nem kedvez ennek, akkor beülünk egy kis lassulásra a bárba, amely gyerekeknek is csodás elfoglaltságot tud nyújtani.

Dunakanyar vízitúra
Geográfus Dunakanyar vízitúra

Ezután a következő megállónk Nagymaros. A komp alatt megállunk a város felújított sétányán, ahol számos étkezési, fagyizási lehetőség van, különleges játszótérrel és a Piknik Manufaktúra nevű, szintén különleges étteremmel.

Ezután nem messze újra a Duna közepén tartunk pihenőt (amennyiben a vízállás is lehetővé teszi). A Salamon-torony szomszédságában a folyó kellős közepén egy óriási zátony fogad minket. Innen a következő pont a Szentendrei-sziget legészakibb csúcsa Kisoroszinál. Ha már jártatok erre a szárazföld felől, észre fogjátok venni a különbséget, milyen érdekes a víz felől érkezni. Innen a bal part közelében haladunk, ahol sűrű erdővel borított szigetek ölelésében vezet az utunk. És az egyik sziget takarásában megállunk a Nomád Bárnál, sokak kedvenc szórakozóhelyénél. Itt lengőhinta, pihenő nyugágyak, büfé, és összességében meglehetősen alternatív környezet fogad minket. Közben apró mellékágakba is benézünk. 

Ezt követően már csak néhány kilométer a célba érkezés Kismarosra. Kikötés után kipakolás a hajókból.

Dunakanyar-vízitúra
Geográfus Dunakanyar vízitúra
Dunakanyar vízitúra
Dunakanyar vízitúra
Utazzgeografussal-Dunakanyar
Dunakanyar vízitúra geográfussal
Dunakanyar geográfussal
Dunakanyar geográfussal

Előreláthatólag 11 óra körül indulunk evezni Zebegényből és várhatóan 19 óra körül érkezünk Verőcére.

 

Részvételi díj:

Felnőtteknek: 13.500 Ft/fő,

gyermekeknek: 9500 Ft/fő.

Az ár tartalmazza a túrafelszerelések bérleti díját és szállítási költségeit, a túravezetés díját, valamint a szervezési költségeket.

A túra legalább 10 fő jelentkező esetén kerül megtartásra.

További információ:

utazzgeografussal@gmail.com

Csoportos jelentkezés esetén igény szerinti időpontban szervezzük meg a túrát.

* A legmélyebben tiszteljük a túrázókat. A tegező forma csupán utalás arra, hogy a vízen és vízparton a vízitúrázók ezt szokták használni.

A gombnyomás után ki lehet választani a megfelelő dátumot.

A túrára történő jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé.

bottom of page