To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Liguria – Cinque Terre

A Mediterráneum gyöngyszeme

2021. szeptember 27. – október 4.

8 napos "túra" a ligur tengerparton – a slow travel jegyében

További képek a programról.

Mi nem csak egy napot szánunk Cinque Terrére!

Ezzel egyedülállók vagyunk a túraszervezők között.

És a teljes hét alatt a szállásunk is itt lesz, nem távoli kisvárosban.

 

Egyediség:

Megállunk, nem rohanunk. Mert az öt falu hosszabb időt is megérdemel. És meg is hálálja. Nem egy nap alatt vágtatunk végig Cinque Terrén, hanem lelassítunk, megállunk, szemlélődünk. Eszünk, iszunk.

Különlegesség:

Ez a vidék milliók kedvence a világon. A kis történelmi halászfalvak máig őrzik kulturális hagyományaikat, amelyeket azonban csak a figyelmes szemlélő vesz észre. Az utazás programját úgy állítottuk össze, hogy lehetőleg elkerüljük a tömeget. A séták során megmutatjuk azokat a boltokat és vendéglátó egységeket, amelyeket érdemes meglátogatni, kipróbálni, de igény esetén beillesztünk a programba borkóstolót vagy más egyedi programelemet is. A túra alapvető szemléletmódja az, hogy nem rohanunk! Igyekszünk belassulni, a helyi életritmust minél jobban felvenni.

Élmény:

Liguria ősi életformáját igyekszünk megmutatni. Ahogy ma is élik hétköznapjaikat a helybeliek. És ehhez hozzátartozik az, hogy minket, az érdeklődő vendégeket kiszolgálnak. De ehhez érdemes lelassulni. Bámészkodni a fő téren, nézni a helyi fiatalokat a strandon, a szőlőművelőket a teraszok között, vagy az időseket napnyugta után a kocsma előtt üldögélni.

 

Utazás: menetrend szerinti közvetlen repülőjárattal Budapestről Pisába, majd onnan vonattal.

Szállás: Cinque Terre legkisebb falujában, Cornigliában, egy kedves család apartmanjaiban.

Helyi utazás: vonattal, illetve helyi buszjáratokkal és hajóval.

A csoport tervezett létszáma: 15-20 fő.

Túravezetés: a csoporttal egy túravezető utazik. Emellett Cinque Terre legnagyobb hazai szakértője, a cinqueterre.hu tulajdonosa és szerzője is rendelkezésünkre áll, aki bizonyos programokon csatlakozik is hozzánk.

 

A túra során a szállás minden nap ugyanott lesz, Corniglia faluban, Cinque Terre legkisebb, legbájosabb, legcsendesebb falujában. A programot úgy alakítottuk ki, hogy az egyes napok programjai szabadon variálhatók, akár az időjárás, akár a csapat kondíciójának vagy hangulatának függvényében.

 

A programokat akár párhuzamosan is meg tudjuk valósítani. Az egyes elemek között lehet a lassabb, slow verziót is választani, vagy a nagyobb aktivitást igénylő programokat, nem kell a csoport többi tagjához igazodni.

 

Tekintettel a nappalok hosszára,​ a sötétedést követő, viszonylag hosszabb esti időszakban – a sűrű napközbeni programok levezetéseként – bőséges idő fog rendelkezésünkre állni szabad programként.

 

A leírásban szereplő programok mellett további fakultatív tevékenységek is választhatók (például borkóstoló, pesto-kurzus, kajak-túra, naplemente-néző hajós túra).

Képek továbbra is itt.

1. nap

Indulás a déli órákban Ferihegyről a Ryanair menetrend szerinti járatával: Budapest–Pisa.

Majd vonattal La Spezián keresztül Cornigliába, Cinque Terre középső, egyben legkisebb falujába. Érkezés a késő délutáni órákban.

A falu vasútállomása a tengerszinten található, több módon is feljuthatunk a falu központjába. A legizgalmasabb, ha a Lardarina lépcsőt másszuk meg, mely 382 lépcsőfokkal, cikkcakkban vezet fel a faluba. Ehelyett betonúton is felsétálhatunk. Van persze egészen könnyű lehetőség is, a helyi busz, ami a vasútállomás és a központ között rendszeresen közlekedik. A várható költségekbe ez utóbbi, legkényelmesebb megoldást számoltuk.

A szállás elfoglalása. Séta a faluban, ismerkedés a liguriai falvak hangulatával.

Corniglia a legkisebb és legcsendesebb a Cinque Terre falvai közül. A másik négy faluval ellentétben nem a vízparton fekszik, hanem a tengerszint feletti 100 méter magasságban, egy kisebb félsziget tetején. Itt a házak is mások, alacsonyabbak és szélesebbek, inkább hasonlítanak a szárazföld belsejében található települések házaihoz.

Séta a szűk sikátorokban, a gyönyörű tengeri és hegyvidéki panoráma megtekintése.

2. nap

Reggel vonattal La Speziába, nézelődés és bevásárlás (a következő napokra, reggelire és esetleg vacsorára) a város piacán.

Vonattal vissza Cornigliába, a beszerzéseket letesszük a szálláson. Vonatozás Manarolába, séta a falu központjában és a tengerparton.

Manaroláról az első feljegyzések 1261-ből származnak. Valószínűleg a már a római korban is létező Volastra lakói alapították. Volastra Manarola felett, a dombtetőn helyezkedik el, a római korban az utazók itt cseréltek lovat az utazók. Az apró település lakói olajfát, szőlőt és gesztenyefát ültettek a környező teraszokon, a XII. században pedig a lakosság egy része leköltözött a tengerhez és megalapította Manarolát. A falu a római házi isteneknek emelt kis templomról kapta a nevét (manium arula). Más források szerint a "magna roea" szavakból származik a név, melynek jelentése "nagy malomkerék".

A főutca alsó részén a halászcsónakok úgy parkolnak, mint más városokban az autók. Az utca legalján találjuk a tengert és az apró kikötőt, ami sziklák között bújik meg. Fürödni is lehet, a bátrak a sziklákról ugrálnak a tengerbe, a többieknek ott a létra. A víz mély, így csak magabiztos úszóknak ajánlott. Az öbölben elég sok a hal, így ide is érdemes búvár- vagy úszószemüveget hozni.

Ebéd a falu fölé magasodó, lenyűgöző kilátással rendelkező Nessun Dorma bárban. Utána gyalogtúra Manarolából felfelé, olajfaligeteken át a hegytetőn fekvő Volastra falucskába, majd onnan a vízszintes teraszokon keresztül lefelé Cornigliába. Aktív, sportos túra, de nagyon szép tájon haladunk. A felfelé vezető része busszal is megtehető.

3. nap

Utazás a Portofinói-félszigetre.

Santa Margherita Ligure-ig vonattal. Santa Margherita Ligure egy régimódi nyaralóhely az olasz riviérán, elegáns és általában drága szállodákkal, éttermekkel és boltokkal. Érdemes egy sétát tenni a szépen renovált házak között, aztán pedig a nagy kikötőben, ahol ütött-kopott halászcsónakok és milliós jachtok sorakoznak egymás mellett. A tengerparti parkban két érdekes szobrot is láthatunk: Kolumbusz Kristóf szobrát, aki ebben a régióban született, és II. Viktor Emanuel szobrát, aki az egyesült Olaszország első királya volt.

Innen több lehetőség kínálkozik: helyi buszjárattal vagy a hegyen át vezető túraútvonalon át (2 órás túra) vagy a könnyű parti sétányon, a kis öblök mentén sétálva a közeli Paraggi-öbölbe, ahol elképzelhetetlen színű és tisztaságú a tengervíz. Itt csodálatos halrajokban gyönyörködhetünk a vízfelszín alatt.

Innen könnyű gyalogtúra Portofinóba, abba a városba, ahol számos híres személyiségnek van háza vagy nyaralója. A luxuspaloták és a kikötőben horgonyzó fényűző jachtok mellett megtekintjük a város fölé magasodó dombon álló San Giorgio-templomot, illetve a Castello Brown-t, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az egész tájra.

A városból két órás gyalogtúrával érjük el az egyébként csak a tenger felől megközelíthető San Fruttuoso-apátságot. A túra során újra a valódi ligur tájon haladunk, zöldség- és gyümölcstermő vidéken, illetve időközönként árnyas ligeterdőkben. Az utunk viszonylag magasan halad a tenger szintje felett, néha közvetlen kilátással a tengerre, illetve a környező partvidékekre. Aki nem akar túrázni, az csendes időjárás esetén hajóval mehet át az apátsághoz.

San Fruttuoso falucska elképesztő helyen található, a Portofinói-félsziget egy eldugott öblében, dombokkal és erdőkkel körbevéve, mindentől távol. A San Fruttuoso di Capodimonte-apátságot bencés szerzetesek építették a X. században. Később a Doria család tulajdonába került, néhány családtag itt nyugszik, a kriptában. A Doriák építették a négyzetes őrtornyot is a XVI. században. A bájos kőépület közvetlenül a tengerparton áll. Évszázadokon keresztül nem volt itt strand, a csónakokat az árkádok alatt kötötték ki. Még ma is láthatunk itt halászhajókat. 

 

Háborgó tenger esetén Portofinóig busszal megyünk, és onnan egy hosszabb gyalogtúrával Camogliba.

Az apátságtól egy fél órás hajóúttal nyugatról megkerüljük a félszigetet. A hajóút során további kedves kis falvakat, illetve inkább csak házcsoportokat látunk, valamint igen látványos gyűrt sziklaalakzatokat. Érkezés a félsziget északnyugati végében elhelyezkedő Camogli városába. Városnézés, séta a kikötőben, a túra fáradalmainak kipihenése egy kávézóban.

Camogli egy meglepetés-hely Liguriában, egyszerűen meseszép! Miközben a közeli Portofino és a Cinque Terre falvai világhírűek, Camoglit még mindig titkos gyöngyszemként őrzik az olaszok. Az észak olasz családok körében természetesen népszerű ez a lassú léptékű kisváros.

Camogli festői strandjának egy színes, magas házsor szolgáltatja a hátteret, ez az ún. palazzi. Camogli mindig is halászfalu volt, és ezek a magas, színes házak segítettek a halászoknak, hogy hazataláljanak a tengerről.

A házak alatt egy kellemes tengerparti sétány húzódik hangulatos bárokkal, kávéházakkal és focaccia üzletekkel. A halászkikötőben éttermek, művész boltok és egy világítótorony is található.

A naplementét követően indulás vonattal Cornigliába.

 

4. nap

Vonattal Monterosso al Mareba, Cinque Terre legészakibb településére. Séta a faluban, szemlélődés és fürdés a homokos tengerparton.

A falu története egészen 643-ig nyúlik vissza, amikor a hegyekben élő törzsek a barbároktól menekülve lehúzódtak a tengerparti részre. A Monterosso név állítólag onnan származik, hogy az egykori uralkodó családnak vörös haja volt. A "Monte dei rossi" azt jelenti, "A vörös hajúak hegye". Az óváros nagyon hangulatos, sok-sok szűk utcával, pasztell színű házakkal és kézműves boltokkal. A főtéren – a Piazza Garibaldin – található a városháza és Garibaldi szobra. Kicsit tovább sétálva Vernazza felé láthatjuk, amint a helyi bácsik boccét, egy tradicionális játékot játszanak. A régi, történelmi részt és az új, modern üdülő területet (Fegina) a San Cristoforo (Szent Kristóf) hegyfok választja el egymástól, és gyalogos alagút köti össze, mely a régi vasúti alagútból lett kialakítva. Az alagutat kikerülve, a tenger mentén is végigsétálhatunk. A legszebb kilátásért azonban érdemes felsétálni a San Cristoforo dombra, innen az egész Cinque Terre partvidéket megcsodálhatjuk. Meglátogathatjuk továbbá a Kapucinusok apátságát, a San Francesco (Szent Ferenc) templomot és a temetőt.

Délután több lehetőség közül választhatunk. Egy gyalogtúra a közeli szőlővidéken és hegyekben, valódi mediterrán tájakon, ahonnan lefelé Vernazzában kötünk ki. Vagy ennek a felfelé vezető szakaszát busszal tesszük meg, és csak fent, illetve lefelé túrázunk. Vagy egy rövid gyalogtúrát teszünk Levanto felé, a Cinque Terrén túlra. Vagy kajakozás a tengeren.

Vernazzában séta a falu főutcáján és a meredek hegyoldal mellékutcáiban, valamint a kikötőben és a tengerparton.

Vernazza a Cinque Terre gyöngyszeme, rendkívül fotogén település. Az öt falu közül egyedül Vernazza rendelkezik természetes kikötővel, ezért a Genovai Köztársaságba, illetve más országokba irányuló tengeri kereskedelem itt zajlott le. Nagyrészt ennek volt köszönhető a falu virágzása, gazdasági és politikai hatalma. Ez a jómód a mai napig meglátszik az utcákon és az épületeken, Vernazzát számos árkád, loggia és szép kapualj díszíti. A középkorban még nem létezett a főtér, a strand és a móló, a hullámok a házak falához csapódtak. A csónakok is a házak falához voltak kikötve, így Vernazza egy mini Velencére hasonlított.

A falu fő ütőere itt is a főutca, mellyel párhuzamosan futnak a kisebb sikátorszerű utcák (carruggi). A főutca aztán a tengerparti főtérbe torkollik (Piazza Marconi), ez a központ, a falu szíve, a "pletyka sarok", számos étteremmel és bárral, élénkszínű házakkal, kiteregetett ruhákkal, napernyőkkel, csónakokkal és a rajtuk heverésző lusta cicákkal. Közvetlenül a tér előtt egy védett homokos strand és a kikötő található.

Vernazza látványát meghatározza az a védelmi rendszer, amit még a genovaiak építettek, hogy megvédjék Vernazzát a szaracénok, a barbár törzsek és a kalóztámadások ellen. A várakat és bástyákat az évek során többször megnövelték és megerősítették, ezek maradványai a mai napig jól láthatók.

5. nap

Cinque Terre legdélebbi falujának a meglátogatása: Riomaggiore. Séta a faluban és a falu feletti ösvényeken, ahonnan szintén mesés kilátás nyílik a vidékre és magukra a falvakra.

Riomaggiorét történelmi feljegyzések először a XIII. században említik. A falu alapítói a hegyekből húzódtak le a tengerhez, a sziklás, meredek területre magas, 3-4 emeletes "toronyházakat" építettek. Minden háznak két bejárata van, egy elöl, a homlokzati oldalon, a másik pedig hátul, ahol egy magasabban fekvő utcára lehet kijutni. Ez az építkezési mód nemcsak a természeti adottságok miatt alakult ki, hanem biztonsági szempontból is előnyös volt, menekülési lehetőséget biztosított a szaracénok támadásai idején.

A falu a Rivus Maior folyóról kapta a nevét, melynek a völgyében épült. Az építkezések során a folyót befedték, így most a főutca alatt fut. A főutcáról meredek lépcsősorokon lehet feljutni a magasabban fekvő kis utcákba. A "carruggio" elnevezés a helyi pici, szűk, sikátorszerű utcákra utal, melyből sokat találhatunk nemcsak a Cinque Terre régióban, de egész Liguriában. A szorosan egymás mellé épült házaknak köszönhetően a carruggiba csak rövid ideig süt be a nap, így a nyári forró hónapokban is viszonylag hűvösek. Riomaggiore szűk utcák és lépcsősorok labirintusa.

Riomaggiorét kettéosztja a vasútvonal, a két részt lépcsősor és aluljáró köti össze. Az alsó, tengerparti rész a halászfalu, ahol a vízen színes halászcsónakok (gozzi) ringatóznak, kiteregetett halászhálók száradnak a melegben, délutánonként helyi halászok sziesztáznak, a nyaralók sziklákon ücsörögve élvezik a mediterrán napsütést és pici halvendéglőkből csodálhatjuk a naplementét vagy a felcsapó hullámokat. A falu sziklás strandja is erre található. A halászok természetesen a mai napig dolgoznak éjjelente vagy hajnalban, hiszen évszázadok óta az itteni életmód fontos eleme a tengerből kifogott zsákmány. 

Reggel indulunk, mert ez a falu a reggeli, délelőtti napfényben a legszebb. A strandon búvárkodási lehetőség, utána ebéd.

Délután hajóval Portovenerébe, a félsziget csúcsára megyünk, ami szintén az UNESCO Világörökség terület része. Útközben a Byron-öböl csodálatos sziklavilágának látványa.

Portovenere a Költők öblében, egy sziklás félszigeten fekszik. Az öböl onnan kapta nevét, hogy híres írók és költők, mint például Byron, Shelley vagy Lawrence szívesen időztek itt. Jellegzetes, színes házsor által határolt kikötője, a várba felvezető hangulatos sikátorai és a szikla tetején álló Szent Péter templom a turisták kedvence.

Portovenerét "Portus Veneris" néven először 161-ben említették, a rómaiak kikötőként használták. 1113-tól Portovenere is a Genovai Köztársasághoz tartozott, és fontos tengerészeti bázissá vált. 1160-ban megépítették a városfalakat, 1161-ben pedig a felső várat. A félsziget csúcsát a XIII. századi Szent Péter templom uralja. Portovenere közelében található három kis sziget, Palmaria, Tino és Tinetto, melyeket a kikötőből induló hajókkal megkerülhetünk.

Este busszal La Speziáig, és onnan vonattal haza Cornigliába.

6. nap

Reggel vonattal La Speziába, onnan busszal indulás a Költők-öble keleti oldalán Lerici-be, a külföldi turisták által alig látogatott tengeröblök vidékére.

Nagyon szép város kellemes tengerparti sétánnyal, a kikötőben horgonyzó halászhajókkal és vitorlásokkal, egy bárokkal és éttermekkel teli főtérrel, sikátorokkal és az egész város látképét meghatározó várral. Ez a környék évszázadokon keresztül inspirálta a nemzetközi és olasz művészeket. A költő Shelley és felesége, Mary Shelley is Lericiben laktak 1822-ben. Bár közel van Toszkánához és a Cinque Terréhez, a külföldi utazók még nem igazán fedezték fel Lericit, ugyanakkor rengeteg észak olasz család jön ide nyaralni. 

A XIII. századi pisai vár uralkodik Lericin. Ha felmászunk a várhoz, nagyon szép kilátást élvezhetünk a városra és a kikötőre.

Ezután a következő öblök egyikében meglátogatunk egyet a miniatűr strandok közül, ahonnan rövid kajak-túrára indulhatunk az öblök mélyén elhelyezkedő csodálatos sziklavilághoz és barlangokhoz. Az evezés után meglátogatjuk a következő kisvárost, Tellarót.

Első ránézésre a városkáról készült fotók alapján úgy tűnik, hogy ez a Cinque Terre egyik falva. Valóban hasonlít, Tellaro is egy meseszép falu, egy eldugott kis gyöngyszem Liguria délkeleti végén, a toszkán határhoz közel. Bájos, romantikus hely a Költők öble partján, élénkszínű házakkal és halászcsónakokkal, egy rózsaszín, viharok által koptatott templommal és csendes kis utcákkal. Tellaro is szerepel Olaszország legszebb falvainak a listáján.

A túra és a városlátogatások után visszautazás La Speziába, majd onnan vonattal Cornigliába.

7. nap

Utazás vonattal észak felé, Levantóba, ahonnan a régi, elhagyott vasútvonal mentén kialakított, alagutakkal és látványos szakaszokkal tarkított kerékpárúton bicajozhatunk Bonassolán át Framurába.

Délután Sestri Levantéban könnyű séta a városka feletti kilátóhoz.

8. nap

Hazaindulás a kora reggeli órákban. Vonattal, La Speziában történő átszállással Pisáig. Ha az idő engedi, Pisában rövid séta a székesegyház és a torony környékén. Hazaérkezés Budapestre a délutáni órákban.

 

A túra várható költségei:

Repülőjegy: kb. 30-50ezer Forint/fő

Szállás: 350 Euro/főtől az igényektől függően

Helyi közlekedés (vonat, busz, hajó, kerékpár): kb. 150 Euro/fő

Túravezetői díj: 60ezer Forint/fő

Összesen tehát 500 Euro + 90-110ezer Forint költséggel kell számolni.

 

A túravezetői díj magában foglalja a programtervezet összeállításának díját, valamint a csoport tagjainak vezetését a budapesti indulástól a hazaérkezésig. Ezen belül a folyamatos tájékoztatást, a csoportkisérést, tájékozódást, a szállással és a közlekedéssel kapcsolatos teendőket (bejelentkezés az egyes szállásokra, menetrendek tanulmányozása), továbbá a meglátogatott települések és tájak földrajzi adottságaival összefüggő alapvető ismeretek megosztását a helyszínen.

A túrával kapcsolatban a résztvevőket a túravezetői díjon felül más előre fizetendő költség nem terheli. Valamennyi további, a túra során felmerülő költséget a résztvevők közvetlenül az adott szolgáltató felé fizetnek (repülőjegy, tömegközlekedés, szállás stb.). Így a túra nem tour operator által szervezett utazás, hanem egy csoport közös túrája.

Jelenleg egy túrát hirdettünk meg, erre 2021 őszén kerül sor. Amennyiben egy csoport ettől eltérő időpontot szeretne, akkor ennek megfelelően hozzuk tető alá a programot.

Az utazás nem utazási iroda által szervezett program. Az egyes programelemeket együttesen valósítjuk meg, meghagyva annak lehetőségét, hogy közösen elhatározva esetleg módosítsunk is a programon bármikor. A velünk utazó, sok éves helyi tapasztalattal, helyismerettel rendelkező, szakképzett idegenvezető mellett (aki bizonyos programokon csatlakozik is hozzánk), a túravezető geográfus, okleveles földrajz tanár, turisztikai szakember. Ennél fogva szerteágazó személyes kapcsolatokkal is rendelkezünk a térségben, így szükség esetén könnyedén tudunk módosítani a programokon.

Az utazás egyetlen előzetes költsége a túravezető díj. Szakmai tapasztalatunk, helyismeretünk és hozzáállásunk a garancia arra, hogy a résztvevők valódi, egyedülálló élményben részesüljenek ezen a varázslatos tájon.

Jelentkezés.

Képek Cinque Terre programról.

 Hozd mozgásba a képeket!