top of page

2 napos program

További képek a túráról

Keresd a geográfus-blogon is:

Gemenci ébredés - hajnali képek

A túránk alapelve:

Amit a Természet ad, mi azt fogadjuk el tőle. Lassan haladunk, szemlélődünk, a legteljesebb mértékben igyekszünk alkalmazkodni a természeti környezetünkhöz.

Érkezés előző nap délután-este vagy a túra első napján reggel Bajára. 

Este séta Baja belvárosában, a Sugovica parti sétányon vagy a Vén-Duna partján (utóbbi esetben vaddisznó-megfigyelés az erdőben).

1. nap.

10 órakor találkozunk a túra kiindulópontján, Baja-Dunafürdőn (Budapesttől 170 km, melyből 150 km autópálya). Egy könnyű kenutúrát teszünk a nemzeti park területén, a Duna mellékágai mentén, geográfus túravezetővel. A túra során vízállástól függően érintjük a Gemenci-erdő eldugottabb, járható részeit is. Közben elbeszélő mesélésben lesz részetek a vidék geológiai, vízrajzi és társadalmi történetéről. Megfigyeljük a helyi halászok tevékenységét, de az eurázsiai hódok nyomaival is találkozni fogunk. Vaddisznókat, őzeket és szarvasokat nem garantálunk, ám ha csendben tudunk haladni, akkor jó eséllyel láthatunk belőlük példányokat. Mint ahogy gázlómadarakkal is találkozhatunk (főleg szürke gémmel, kiskócsaggal, vörös gémmel, de akár a félénk fekete gólyával is), nem beszélve a hasonlóan félénk ragadozómadarakról, mint például a barna kánya vagy a réti sas. A túra során érintjük a Duna fő ágát, ahol szintén vízállástól és időjárástól függően strandolási lehetőség is lesz. A túra várhatóan 15 óra körül ér véget.

A túra után megnézhetjük a bajai hajómalmot a Sugovicán vagy egy vadmegfigyelőnél nagyvadakkal találkozhatunk a pörbölyi Ökocentrumban).

Este bográcsozási lehetőség.

2. nap.

Kerékpáros barangolás a Gemenci-erdő túraútvonalai mentén, szintén geográfus túravezetővel. Megfigyeljük a vízzel nem borított egykori mellékágak élővilágát, gyönyörködve az erdő színeiben, zajaiban. Tekergünk a különféle erdőtársulások között, jó minőségű erdészeti utakon.

Megnézzük a Móricz-Duna közelében Magyarország legnagyobb törzskeresztmetszetű fáját, a Pörbölyi Titán névre hallgató fekete nyárat, amelynek törzskerülete 21 méter. Ezután felkeresünk egy ma is használt történelmi halásztanyát, ahol halászati eszközöket nézünk meg. Igény esetén a halásztanyán friss fogásból halászlét főznek számunkra a kora délutáni órákban. (Aki nem él ezzel, annak kiadós tésztaételt készítenek.) Visszaérkezés Bajára 17 óra körül.

A két napos túra jó lehetőség nem csak a természet szokatlan nézőpontból történő megfigyelésére, hanem arra is, hogy a résztvevők kiéljék fotográfus hajlamaikat, és életre szóló élményeket szerezzenek maguknak képeikkel is.

A túravezetés díja: 8000 Ft/fő.

 

A programmal kapcsolatos várható egyéb költségek:

Kenu bérleti díj: 4000 Ft/fő (igény esetén az első napon tengeri kajakkal is tudunk evezni), kerékpár bérleti díja: 2500 Ft/fő. A szállásdíj várhatóan

4-5000 Ft/fő körül lesz. Étkezés egyénileg (vagy közösen, igény szerint).

A halászléfőző program 3500 Ft. Hajómalom: 900 Ft. Kisvasút: 1650 Ft (menettérti).

Utazás egyénileg, de segítünk telekocsi jelleggel összehozni az igényeket.

Fakultatív lehetőségek: bajai hajómalom, zsilipmúzeum, Türr István-kilátó, helyi termékeket készítő mesterek látogatása (tejtermékek, csokoládé, lekvár, whiskey stb.)

A túrával kapcsolatban a résztvevőket a túravezetői díjon felül más előre fizetendő költség nem terheli. Valamennyi további, a túra során felmerülő költséget a résztvevők közvetlenül az adott szolgáltató felé fizetnek. (Szükség esetén segítünk a szállásfoglalásban.) A túra tehát nem tour operator (utazási iroda) által szervezett utazás, hanem egy csoport közös túrája.

További információ és jelentkezés:

utazzgeografussal@gmail.com

Csoportos jelentkezés esetén igény szerinti időpontban szervezzük meg a túrát.

Képek a túráról.

Gemenci-erdő vízitúra

Geográfussal vízen és két keréken

a Gemenci erdő mélyén

 Hozd mozgásba a képeket! 

Programok

Programok

bottom of page