Hévíz-patak vízitúra

GASZTROÉLMÉNYEKKEL ÉS

GYALOGTÚRÁVAL

EGY TANÚHEGYEN

2 napos program

További képek

 

 

Időpont:

2021 decemberében

Téli hétvégi élményprogramot kínálunk Hévíz környékén, melynek során különleges nézőpontból fedezzük fel a tél csodáit. Ez a sokak által már hallomásból ismert Hévíz-patak vízitúra. De ennél többet adunk.

Lelassulunk, és élvezzük a tájat. Látványban azt, amit a föld mélye, a környékbeli vulkáni tevékenység adott, gasztronómiában pedig azt, amit a föld megtermett. A program csúcsa az evezés a meleg vízű Hévíz-patakon, tündérrózsák között, nádasok és erdők mentén.

A program során több szakember is kíséri a csapatot. A geográfus mellett egy ökológus és egy idegenvezető is a túrázók rendelkezésére áll, akár túravezetőként, akár mesélőként, akár a lelassulás szakértőjeként. Mert ez a két nap a lassulásról és a szokatlan élményekről szól. Azt fogadjuk el, amit a Természet kínál számunkra.

 

A túrát az aktuális járványügyi szabályok teljes körű betartásával bonyolítjuk, és ezt kérjük a kedves túrázóktól is. A túrákon megteremtjük a szabályok betartásnak feltételeit. A közös célunk az, hogy a túrázóknak ebben a nehéz időszakban is szabadtéri élményekben legyen részük, továbbá mielőbb megszabaduljunk a járványtól és az azzal járó korlátozásoktól.

 

A program:

Érkezés péntek délután Hévízre vagy szombat reggel a túra alábbi kiindulópontjára.

Szombat reggel 10 órakor indul a program Gyulakeszi faluban, egy hangulatos büfénél. A messze földön főleg a velős pirítósáról híres helyen kávézhatnak és reggelizhet azok, akik nem hoznak magukkal elemózsiát. De igazából mindenkinek érdemes kipróbálni.

A Csobánc hegyre vezető túrán egy ökológus lesz a kísérőnk, így nem csak geográfiai, hanem botanikai érdekességeket is hallhatunk. A csúcson megcsodáljuk a vár maradványait, illetve a különleges panorámát, ködös időjárás esetén pedig beszippantjuk a hely misztikus hangulatát. Lefelé eltérő útvonalon, az Országos Kéktúra mentén haladunk, érintve a Szent Donát-kápolnát is.

A túra hossza 5 km, melynek során 210 méter szintkülönbséget kell legyőznünk, ám szerencsére ezt a túra első felében, azután már csak lefelé visz az utunk. Közvetlenül a hegy tövében egy lovas tanyára megyünk, ahol kemencében sült ebédet kapunk, mellé forralt borral. Természetesen a 26 hektáros legelővel rendelkező tanya állataival (köztük egy bájos zebrával) is barátkozhatunk.

A tanyalátogatást követően Hévíz felé vesszük az irányt. Amennyiben még belefér az időbe sötétedés előtt, akkor meglátogatjuk Európa egyik legnagyobb buddhista sztúpáját Zalaszántón, amelyet 27 évvel ezelőtt személyesen a Dalai Láma avatott fel.

Ezt követően elfoglaljuk a szállásunkat Hévízen. A szállásajánlatunk a program végén található.

 

Vasárnap találkozó 11 órakor a Hévízi-tó mellett található parkolóban. Egy alapos felkészülést követően vízre szállunk. Ez az igazi Hévíz-patak vízitúra.

Ez az egyetlen hazai folyóvíz, amely garantáltan nem fagy be télen. A patak a Hévízi-tó vizét vezeti le, ezért az elején 25-30 fok körüli a víz hőfoka. Az első szakaszon a tóhoz hasonlóan különböző tavirózsák színezik az utat. Később nádasok és erdők között evezünk, hattyúk, kormoránok, jégmadarak és más vízimadarak figyelő tekintete közepette.

Négyszemélyes túrakenukkal evezünk, és indulás előtt mindenkit meg is tanítunk ennek a mesterségére.

Az evezés időtartama kb. 3 óra. Közben a túravezetők fognak mesélni a környék földrajzáról és élővilágáról, valamint a vízitúrázás szépségeiről.

A túrához előzetes természetvédelmi engedély szükséges a Balatonfelvidéki Nemzeti Park részéről, mivel a patak környezete védett lápterület. Az ügyintézést és az engedélyek beszerzését csoportosan intézzük, a túrázóknak ezzel kapcsolatos teendője nem lesz.

Az autókat az indulás helyén, a tó melletti parkolóban hagyjuk, a túra végén pedig a sofőrök részére gondoskodunk a visszajutásról. A túra Fenékpusztán ér véget. A kiszállást követően csörögefánk, tea és forralt bor, helyi családi recept alapján.

 

A két napos Hévíz-patak vízitúra program ára: 25.000,– Ft/fő.

Az ár tartalmazza a kenuk, evezők, mentőmellények és egyéb eszközök bérleti díját és helyszínre szállítását, a szervezési költségeket, a túravezetés díját, a sofőrtranszfert, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park által kiadott engedély költségét, valamint a szombati ebédet és a vasárnapi uzsonnát.

Az ár nem tartalmazza a szállásköltségeket, de kérésre ajánlunk szállásokat.

A befizetett részvételi díj nem vész el a járvány miatt!

Tekintettel a járványhelyzetre, amennyiben a jövőbeni járványügyi korlátozások miatt valamely programot nem tudjuk megtartani (például utazási, csoportosulási korlátozások),

  • lehetőséget biztosítunk a Hévíz-patak túrán egy későbbi meghirdetett időpontban történő részvételre,

  • bármely másik túránkon való részvételre, ugyanebben az értékben, vagy ha ez nem felel meg a jelentkezőnek,

  • a befizetett részvételi díjat visszafizetjük.

 

A két napos túra jó lehetőség nem csak a természet szokatlan nézőpontból történő megfigyelésére, hanem arra is, hogy a résztvevők kiéljék fotográfus hajlamaikat, és életre szóló élményeket szerezzenek maguknak képeikkel is.

 

További információ: utazzgeografussal@gmail.com

​Képek a Hévíz-patak vízitúráról.

IMG_9839.JPG
IMG_8451.JPG