IMG_9839.JPG
IMG_8451.JPG

Téli Hévíz-patak vízitúra

 

GASZTROÉLMÉNYEKKEL,

ÉS

ÖKOTÚRÁVAL EGY TANÚHEGYEN

2 napos program

 

Geográfussal, ökológussal, idegenvezetővel

és 30 év tapasztalattal

ho3.gif

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Időpontok:

2021. december 28-29.

2021. december 29-30.

2022. február 25-26.

2022. március 13-14.

Téli hétvégi élményprogramot kínálunk Hévíz környékén, melynek során különleges nézőpontból fedezzük fel a tél csodáit.

Ez a sokak által már hallomásból ismert Hévíz-patak vízitúra.

De ennél jóval többet adunk. Élményt, ismereteket, közösséget, időt!

 

Lelassulunk, és élvezzük a tájat. Látványban azt, amit a föld mélye, a környékbeli vulkáni tevékenység adott, gasztronómiában pedig azt, amit a föld megtermett. A program csúcsa az evezés a meleg vízű Hévíz-patakon, tündérrózsák között, nádasok és erdők mentén.

A program során több szakember is kíséri a csapatot. A geográfus mellett egy ökológus és egy idegenvezető is a túrázók rendelkezésére áll, akár túravezetőként, akár mesélőként, akár a lelassulás szakértőjeként. Mert ez a két nap a lassulásról és a szokatlan élményekről szól. Azt fogadjuk el, amit a Természet kínál számunkra. - Ha ennél is többet szeretnél tudni, olvasd el a fényképes blogbejegyzéseket: Hévíz a költészetben; Hangulatképek a vízitúráról; Egy kis tudományos háttér; Hévíz históriája.

A program:

Érkezés péntek délután Hévízre vagy szombat reggel a túra alábbi kiindulópontjára.

Szombat reggel 10 órakor indul a program Gyulakeszi faluban, egy hangulatos büfénél. A messze földön főleg a velős pirítósáról híres helyen kávézhatnak és reggelizhet azok, akik nem hoznak magukkal elemózsiát. De igazából mindenkinek érdemes kipróbálni.

A Csobánc hegyre vezető túrán egy ökológus lesz a kísérőnk, így nem csak geográfiai, hanem botanikai érdekességeket is hallhatunk. A csúcson megcsodáljuk a vár maradványait, illetve a különleges panorámát, ködös időjárás esetén pedig beszippantjuk a hely misztikus hangulatát. Lefelé eltérő útvonalon, az Országos Kéktúra mentén haladunk, érintve a Szent Donát-kápolnát is.

A túra hossza 5 km, melynek során 210 méter szintkülönbséget kell legyőznünk, ám szerencsére ezt a túra első felében, azután már csak lefelé visz az utunk. Közvetlenül a hegy tövében egy lovas tanyára megyünk, ahol kemencében sült ebédet kapunk, mellé forralt borral. Természetesen a 26 hektáros legelővel rendelkező tanya állataival (köztük egy bájos zebrával) is barátkozhatunk.

A tanyalátogatást követően Hévíz felé vesszük az irányt. Amennyiben még belefér az időbe sötétedés előtt, akkor meglátogatjuk Európa egyik legnagyobb buddhista sztúpáját Zalaszántón, amelyet 27 évvel ezelőtt személyesen a Dalai Láma avatott fel.

Ezt követően elfoglaljuk a szállásunkat Hévízen. A szállásajánlatunk a program végén található.

 

Vasárnap találkozó 11 órakor a Hévízi-tó mellett található parkolóban. Egy alapos felkészülést követően vízre szállunk. Ez az igazi Hévíz-patak vízitúra.

Ez az egyetlen hazai folyóvíz, amely garantáltan nem fagy be télen. A patak a Hévízi-tó vizét vezeti le, ezért az elején 25-30 fok körüli a víz hőfoka. Az első szakaszon a tóhoz hasonlóan különböző tavirózsák színezik az utat. Később nádasok és erdők között evezünk, hattyúk, kormoránok, jégmadarak és más vízimadarak figyelő tekintete közepette.

Négyszemélyes túrakenukkal evezünk, és indulás előtt mindenkit meg is tanítunk ennek a mesterségére.

Az evezés időtartama kb. 3 óra. Közben a túravezetők fognak mesélni a környék földrajzáról és élővilágáról, valamint a vízitúrázás szépségeiről.

A túrához előzetes természetvédelmi engedély szükséges a Balatonfelvidéki Nemzeti Park részéről, mivel a patak környezete védett lápterület. Az ügyintézést és az engedélyek beszerzését csoportosan intézzük, a túrázóknak ezzel kapcsolatos teendője nem lesz.

Az autókat az indulás helyén, a tó melletti parkolóban hagyjuk, a túra végén pedig a sofőrök részére gondoskodunk a visszajutásról. A túra Fenékpusztán ér véget. A kiszállást követően csörögefánk, tea és forralt bor, helyi családi recept alapján.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

A két napos Hévíz-patak vízitúra program ára: 25.000,– Ft/fő.

Az ár tartalmazza

  • a kenuk, evezők, mentőmellények és egyéb eszközök bérleti díját és helyszínre szállítását,

  • a szervezési költségeket,

  • a túravezetés díját,

  • a szakvezetés és idegenvezetés díját,

  • a sofőrtranszfert,

  • a Balatonfelvidéki Nemzeti Park által kiadott engedély költségét, valamint

  • a szombati ebédet a lovastanyán és a vasárnapi uzsonnát a túra végén.

 

Az ár nem tartalmazza a szállásköltségeket, de kérésre ajánlunk szállásokat.

A két napos túra jó lehetőség nem csak a természet szokatlan nézőpontból történő megfigyelésére, hanem arra is, hogy a résztvevők kiéljék fotográfus hajlamaikat, és életre szóló élményeket szerezzenek maguknak képeikkel is.

 

További információ: utazzgeografussal@gmail.com

A túrákra történő jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé.

​További képek a Hévíz-patak vízitúráról.