top of page

Winnetou-kanyon vízitúra

Vízitúra és élményprogram az indiánok földjén

4 napos program

2022 szeptemberében

 

 

Horvátország

Vadnyugati hangulatú vízitúra, gyalogtúra és kultúrprogram

A Dinári-hegység kopár vidékei és látványos folyóvölgyei remek helyszínnek bizonyultak az 1960-as években a vadnyugati filmek forgatásához.

A túrán ezeket a helyszíneket járjuk be, hol kenuval, hol pedig gyalogosan vagy autóval.

A mészkővidék sziklás hegyoldalain különleges mediterrán élővilágot találunk. A közel érintetlen tájakon egymást érik a nemzeti parkok. Ezek közé tartozik a Paklenica Nemzeti Park is, amely a Velebit-hegység déli részét foglalja magában, Zadar környékén. A négy napos program keretében egy látványos evezős nap során végighaladunk a kanyonnak tűnő folyóvölgyön, ahol az „indiánok” is vízre szálltak egykor. A mély völgyet aztán odafentről, a sziklák pereméről is megtekintjük. De felevezünk egy zuhatagig is, illetve túrázunk egy igen keskeny, sziklás völgyben. A mészkővidéken a folyó kristálytiszta, áttetsző vízű, így elhihetőek azok a színek, amelyeket a képeken lehet látni.

 

A program:

A négy napos program során – a vízitúrák és a gyalogtúra mellett – megnézzük a környék más látnivalóit is.

1.nap

A vízitúra első napján az alig több mint 10 km hosszú „kanyont” evezzük végig. A fenti szakaszain a vadvízi evezősök által használt folyó itt már teljesen megszelídül, csendesen kanyarogva közeledik a tengeröböl felé. A túra során kifejezetten lassan haladunk, hogy minél tovább átélhessük a békés vadnyugati hangulatot. Lakott területektől távol, csak a sziklavilág látványa kíséri utunkat.

Találkozó 10 órakor Obrovac városkában, a fellegvár tövében, a folyóparton. A túra utolsó kilométereit egy zárt tengeröbölben, osztrigatelepek között haladva tesszük meg. Egy kis halászfaluba érkezést és az ebédet követően autókkal indulunk a kanyon pereméhez, ahol bámulatos kilátás tárul a szemünk elé, egyrészt a mélyben kanyargó folyóra, másrészt a Velebit-hegyvidék ezer méter magas hegyláncára. Ezen a helyen építették meg a filmesek a vadnyugati kis falut, amelyet ma is Pueblo néven találunk meg a térképeke.

2.nap

A vízitúra második napján ugyanonnan indulva egy kicsit felfelé evezünk a folyón. Ám mivel szinte teljesen állóvízról van szó, ez sem fog nehézséget okozni. Újra magas hegyek között haladva a 3 km-re található utolsó vízesésig evezünk. A széles, látványos peremű zuhatag környéke sokáig ámulatba ejti a túrázókat. A bátrabbak meg is mártózhatnak a vízben, biztonságos távolságra a vízeséstől. A bátorságra csak a hegyekből érkező folyó vizének hőmérséklete miatt lehet szükség.

Visszatérve a kiindulópontra, a vízitúra után meglátogatunk a közelben egy szép fekvésű szerb kolostort, illetve a folyó mellett, egy zuhatagos résznél található, hasonlóan kellemes elhelyezkedésű éttermet.

A nap további részében fakultatív programként elmegyünk a közeli Zadar városába.

3.nap

A következő napon a vízitúrákat követően egy kis gyalogos programra kerül sor. A tengerpart mentén haladva közelítjük meg a Paklenica-szurokvölgyet, a nemzeti park egyik legismertebb részét. A völgy bejáratánál lévő faluban egy kis Winnetou Múzeum is található, ahol az egykori filmforgatás emlékeit állították ki.

A völgyön jól kiépített ösvény halad végig. Nem is kell sokat túrázni, hogy a kisebb-nagyobb kőgörgetegeken lépdelve igazán csodás látvány táruljon a szemünk elé. Előre tekintve a hegyvidék belső vonulatainak látványa nyűgözi le a túrázók, míg visszafelé a szűk, ám annál magasabb függőleges sziklafalak között a tengert pillanthatjuk meg.

A falakon sziklamászók gyakorolnak, az ajándékbolt és büfé pedig a sziklába vájt üregekben kapott helyet. Hasonló, de jóval nagyon járatrendszer is található a völgyben. Egykor katonai célokat szolgáló folyósókon sétálhatunk, egészen a hegy gyomrában, míg el nem érjük a térség természeti értékeit bemutató fotókiállítást.

A völgyben tovább haladva felérünk egy magaslatra, ahol már kevésbé meredek úton haladhatunk. Illetve egy szerpentinen kanyarról kanyarra más és más látvány tárul a szemünk elé. A szerpentin tetején pedig meglátogatunk egy cseppkőbarlangot.

4.nap.

A túra utolsó napján hazafelé vesszük az irányt, de megállunk az UNESCO Világörökség listán található Plitvicei-tavaknál. Itt is kihasználjuk a lehetőséget, hogy geográfus túravezető van a csoporttal. A látványérték mellett megismerkedünk a tórendszer kialakulásával, és összességében a tágabb térség geológiai és természeti viszonyaival.

A túra indulási pontja 612 km-re fekszik Budapesttől (Letenyétől 378 km). Az utolsó 16 km-t leszámítva végig autópályán lehet haladni (Gorican-tól az összes autópályadíj 165 kuna), de aki több időt szán a kijutásra, azoknak azt javasoljuk, hogy Karlovac után az 1. számú főúton haladjanak, mert különlegesen látványos tájakat találnak errefelé is (igaz, hazafelé is ezen az útvonalon indulunk, mivel ez vezet el Plitvice mellett).

A kiutazás és a szállások foglalása egyénileg történik, de igény esetén mindenkivel egyeztetünk a lehetőségekről.

A túrán két csoportkísérő lesz a csapattal, egy idegenvezető és egy túravezető.

A részvételi díjat a 2022 tavaszán bekövetkezett helyzet miatt euróban tesszük közzé.

Az összegeket a 2022. április-május során jellemző 375 Ft/euró árfolyam alapján jelezzük.

A részvételi díj továbbra is forintban fizetendő, az átutalás napján érvényes árfolyamnak megfelelően.

Természetesen lefelé, a jelentkezők számára kedvezőbb irányban kerekítve 500 Ft-ra.

Részvételi díj: 140 euró / fő / 4 nap,

 

amely tartalmazza:

  • a túraszervezést,

  • a túravezetés költségeit (a csapatot egy túravezető és egy idegenvezető kíséri),

  • a kenuk és eszközök bérleti díját és helyszínre szállítását,

  • valamint autónként egy főnek – a sofőröknek – az első napi kikötési helyről a kiinduló helyre történő visszaszállítását

      (a második vízitúra napon az indulás és érkezés helye azonos).

Nem tartalmazza:

  • a Magyarországról a túra helyszínére történő kiutazást és hazautazást, valamint

  • az étkezés és a szállás díját.

A túra minimum 15 fő jelentkező esetén indul.

További információ:

utazzgeografussal@gmail.com

Jelentkezés

A túrákra történő jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé.

Csoportos jelentkezés esetén igény szerinti időpontban szervezzük meg a túrát.

További képek a túráról itt.

 Hozd mozgásba a képeket! 

bottom of page