Dunakanyar vízitúra

Kulturális-kulináris vízitúra a Dunakanyarban

sok strandolással

Ám míg tart a nyár, inkább a zátonyról zátonyra túrákat ajánljuk

 

 

Szob – Zebegény – Nagymaros

Egy napos alternatív vízitúra a Dunakanyarban, melynek során négy személyes túrakenukkal felevezünk egy kis szakaszon az Ipoly folyón is. A túra során megfelelő időjárás esetén több helyen megállunk a Duna zátonyain, szigetein, strandolási céllal. Szerencsére a folyó sebessége olyan, hogy csekélyke evezéssel is jól haladunk, így semmiképp nem szükséges nagy sportteljesítményre számítani. A túra során a strandolás mellett megállunk a színvonalas vendéglátó egységeknél. Ezek között van cukrászda, kávézó, vidám szabadtéri presszó, bár, lángosozó.

A csoporttal több túravezető és idegenvezető is lesz, akik indulás előtt alapos felkészítést nyújtanak a résztvevők számára.

A program:

Találkozó a délelőtti órákban Szobon, a Duna-parton, a komp-állomásnál. Akár autóval, akár vonattal könnyen ide lehet jutni. A vízpart 850 méterre van a vasútállomástól.

A vízparton ismerkedés az eszközökkel és részletes tájékoztató a napi programról, a folyó és az evezés sajátosságairól, technikájáról, evezés tanulás, gyakorlás, biztonsági eligazítás, hajók legénységeinek beosztása.

Indulás felfelé a part mentén kb. egy kilométerre: beevezés az Ipoly folyóra, néhány száz méter erejéig.

 

Egy kis hangulatképes írás a geográfus-blogon

a Dunakanyar-vízitúra eme szakaszáról - sok fotóval.

Utána indulás a Dunán lefelé, sodrás irányban. Megállunk strandolni a sóder-zátonyokon, a folyó közepén (a hajózási útvonalaktól távol).

Zebegényben beevezünk a sziget mögé és kikötünk, pihenőt tartunk: itt is van zátony strandolásra, továbbá hagyományos folyóparti strand, lángossütő stb. És egy nagyon különleges minőségi kávézó, amit meglátogathatunk. De teszünk egy sétát a település központjában is (cukrászda, Kós Károly templom stb.).

Kós Károlyról és a Dunakanyarban alkotott számos más művészről szó

a geográfus-blog egy másik írása, szintén sok képpel.

Tovább evezés a Dunakanyar belsejébe, szemben lassan feltűnik Lepence és Visegrád. Dömös után (jobb part) a bal parton, a Szent Mihály-hegy tövében, az egykori erőmű építési terület visszazöldült ligeteiben megállunk a Tandem bárnál. A nemrég nyitott vendéglátóhely a budapesti belvárosi romkocsmák hangulatát idézi, fiataloknak is érdekes látvány és kiváló limonádékat készítenek. Itt is lesz strandolás lehetőség, egy ligetes mások által alig ismert partszakaszon. Ezután a következő megállónk Nagymaros. A komp alatt megállunk a város felújított sétányán, ahol számos étkezési, fagyizási lehetőség van, különleges játszótérrel és a Piknik Manufaktúra nevű, szintén különleges étteremmel.

Ezután már csak néhány száz méter a célba érkezés. Kikötés után kipakolás a hajókból.

Előreláthatólag 11 óra körül indulunk evezni Szobról és várhatóan 18 óra körül érkezünk Nagymarosra.

A program díja:

Felnőttek számára: 8000,- Ft/fő,

Gyermekek számára: 4000,- Ft/fő.

Az ár tartalmazza a túrafelszerelések bérleti díját és szállítási költségeit, a túravezetés díját, valamint a szervezési költségeket.

További információ:

utazzgeografussal@gmail.com

Csoportos jelentkezés esetén igény szerinti időpontban szervezzük meg a túrát.

Képek a túráról.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

 Hozd mozgásba a képeket!