top of page

Lupa-sziget vízitúra

Budapest környékének eldugott helyei vízről

1 napos program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További képek a túráról

Az egész napos vízitúra egy könnyű evezős program a Szentendrei-Dunán, sok megállóval. Ezúttal a kisoroszi szigetcsúcs után a Szentendrei-sziget túlsó, fővároshoz közelebb eső végét és annak vidékét járjuk be. Ez a Duna-szakasz az evezősök paradicsoma, ahol már 100 évvel ezelőtt is jártak túrázók. A víz lassú, gyakoriak a fövenyes partok. Emellett számtalan természeti és kulturális kincs vár ránk.

Szentendréről vágunk neki a túrának, így a tömegközlekedéssel (HÉV-vel vagy Volán-busszal) érkezők is könnyen meg tudják közelíteni az indulási helyet. Egy kis öbölből indulunk, ami a nyári időszakban strandként működik. Itt teljesen lelassul a víz, kitűnő alkalom arra, hogy a kenuzással még csak most ismerkedők is vízre szálljanak, és megtegyék első evezőcsapásaikat.

A Szentendrei-Dunán indulunk lefelé, ahol néhány kilométer után érkezünk a kis Süllő-szigethez. A lakatlan szigetet megpróbáljuk a kisebbik ág felől megkerülni. Ha a vízállás ezt nem engedi meg, akkor kikötünk a fövenyes parton és felfedezzük a szigetecskét gyalogosan. Errefelé érdemes csendesen haladni, mert a part mentén számos hód-család éldegél. Ha szerencsénk van, láthatjuk is őket.

Ezután beevezünk a Tündér-sziget mögötti, vadregényes mellékágba, majd kikötünk a Lupa-szigeten. Itt hosszabb pihenőt tartunk: végigsétálunk a lenyűgöző fasorral szegélyezett sétányon, megnézzük a hazai bauhaus építészet különleges alkotásait, a kis nyaralóházak képében, és betérünk egy olyan retró étterembe, ahol valódi, eredeti berendezési tárgyakat használnak. A hely korábbi nevei is beszédesek: Lupa-szigeti Büfé-ABC, Diós Kocsma, illetve napjainkban Sanyi Bácsi Büféje néven lehet találkozni vele. A szigetről továbbindulva rápillantunk a szintén legendássá váló Ebihal Büfére, amely egy horgonyzó stégen került berendezésre, és igen népszerű a környékbeliek körében.

Átevezünk a Lupa-sziget túlsó oldalára, és partra szállunk a napjainkban egyre gyakrabban emlegetett Egyfás-szigeten. A pici sziget valójában mindössze egy facsoportból áll, ám ha alacsony vízállás lesz, akkor széles zátony veszi körül. A legenda szerint ez a szigetecske szerepel az egykori papír tízforintoson.

A szigeteket elhagyva elhaladunk a Megyeri-híd alatt. Majd balról lassan elbúcsúzunk a Szentendrei-szigettől, miközben jobbról már Békásmegyer, majd a szintén legendás Római-part következik. Itt is megállunk még egy kis „uzsonnára”, a Fellini Római Kultúrbisztrónál, vagy a közelben valamelyik másik stílusos vendéglátó egységnél. Itt már nyugodtan lazíthatunk, mert csak egy egészen kicsit kell továbbeveznünk, a Rómaifürdő hajóállomásig, a túra befejező pontjáig. Itt a hajóktól való megválás után akár még el is tölthetünk egy kis időt, hiszen a Római-part hangulata igazán különleges ősszel is.

 

Előreláthatólag 10 óra körül indulunk evezni Szentendréről, és 17 óra körül érkezünk a Római-partra.

 

A túra részvételi díja:

A részvételi díjat a 2022 tavaszán bekövetkezett helyzet miatt euróban tesszük közzé.

Az összegeket a 2022. április-május során jellemző 375 Ft/euró árfolyam alapján jelezzük.

A részvételi díj továbbra is forintban fizetendő, az átutalás napján érvényes árfolyamnak megfelelően.

Természetesen lefelé, a jelentkezők számára kedvezőbb irányban kerekítve 500 Ft-ra.

Felnőttek számára: 24 euró/fő,

Gyermekek számára: 16 euró/fő.

Az ár tartalmazza a túrafelszerelések bérleti díját és a szállítás költségeit, a túravezetés díját, valamint a szervezési költségeket.

További információ és jelentkezés:

További információ: utazzgeografussal@gmail.com

Képek a túráról itt.

 Hozd mozgásba a képeket! 

bottom of page