top of page

Lupa-sziget vízitúra

Budapest környékének eldugott helyei vízről

1 napos program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További képek a túráról

Az egész napos vízitúra egy könnyű evezős program a Szentendrei-Dunán, sok megállóval. Ezúttal a kisoroszi szigetcsúcs után a Szentendrei-sziget túlsó, fővároshoz közelebb eső végét és annak vidékét járjuk be. Ez a Duna-szakasz az evezősök paradicsoma, ahol már 100 évvel ezelőtt is jártak túrázók. A víz lassú, gyakoriak a fövenyes partok. Emellett számtalan természeti és kulturális kincs vár ránk.

Szentendréről vágunk neki a túrának, így a tömegközlekedéssel (HÉV-vel vagy Volán-busszal) érkezők is könnyen meg tudják közelíteni az indulási helyet. Egy kis öbölből indulunk, ami a nyári időszakban strandként működik. Itt teljesen lelassul a víz, kitűnő alkalom arra, hogy a kenuzással még csak most ismerkedők is vízre szálljanak, és megtegyék első evezőcsapásaikat.

A Szentendrei-Dunán indulunk lefelé, ahol néhány kilométer után érkezünk a kis Süllő-szigethez. A lakatlan szigetet megpróbáljuk a kisebbik ág felől megkerülni. Ha a vízállás ezt nem engedi meg, akkor kikötünk a fövenyes parton és felfedezzük a szigetecskét gyalogosan. Errefelé érdemes csendesen haladni, mert a part mentén számos hód-család éldegél. Ha szerencsénk van, láthatjuk is őket.

Ezután beevezünk a Tündér-sziget mögötti, vadregényes mellékágba, majd kikötünk a Lupa-szigeten. Itt hosszabb pihenőt tartunk: végigsétálunk a lenyűgöző fasorral szegélyezett sétányon, megnézzük a hazai bauhaus építészet különleges alkotásait, a kis nyaralóházak képében, és betérünk egy olyan retró étterembe, ahol valódi, eredeti berendezési tárgyakat használnak. A hely korábbi nevei is beszédesek: Lupa-szigeti Büfé-ABC, Diós Kocsma, illetve napjainkban Sanyi Bácsi Büféje néven lehet találkozni vele. A szigetről továbbindulva rápillantunk a szintén legendássá váló Ebihal Büfére, amely egy horgonyzó stégen került berendezésre, és igen népszerű a környékbeliek körében.

Átevezünk a Lupa-sziget túlsó oldalára, és partra szállunk a napjainkban egyre gyakrabban emlegetett Egyfás-szigeten. A pici sziget valójában mindössze egy facsoportból áll, ám ha alacsony vízállás lesz, akkor széles zátony veszi körül. A legenda szerint ez a szigetecske szerepel az egykori papír tízforintoson.

A szigeteket elhagyva elhaladunk a Megyeri-híd alatt. Majd balról lassan elbúcsúzunk a Szentendrei-szigettől, miközben jobbról már Békásmegyer, majd a szintén legendás Római-part következik. Itt is megállunk még egy kis „uzsonnára”, a Fellini Római Kultúrbisztrónál, vagy a közelben valamelyik másik stílusos vendéglátó egységnél. Itt már nyugodtan lazíthatunk, mert csak egy egészen kicsit kell továbbeveznünk, a Rómaifürdő hajóállomásig, a túra befejező pontjáig. Itt a hajóktól való megválás után akár még el is tölthetünk egy kis időt, hiszen a Római-part hangulata igazán különleges ősszel is.

 

Előreláthatólag 10 óra körül indulunk evezni Szentendréről, és 17 óra körül érkezünk a Római-partra.

 

A túra részvételi díja:

A részvételi díjat a 2022 tavaszán bekövetkezett helyzet miatt euróban tesszük közzé.

Az összegeket a 2022. április-május során jellemző 375 Ft/euró árfolyam alapján jelezzük.

A részvételi díj továbbra is forintban fizetendő, az átutalás napján érvényes árfolyamnak megfelelően.

Természetesen lefelé, a jelentkezők számára kedvezőbb irányban kerekítve 500 Ft-ra.

Felnőttek számára: 24 euró/fő,

Gyermekek számára: 16 euró/fő.

Az ár tartalmazza a túrafelszerelések bérleti díját és a szállítás költségeit, a túravezetés díját, valamint a szervezési költségeket.

További információ és jelentkezés:

További információ: utazzgeografussal@gmail.com

Képek a túráról itt.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

 Hozd mozgásba a képeket! 

bottom of page