Kőhegyi menedék Hamvas Bélával

Kirándulás a vulkán peremén

1 napos program

2021. június 20.

"Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra,

s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel. Úgy kellene utazni, ahogy a tűz terjed, a középpontból kiindulva, minden irányba, s ahogy a tűz, elemészteni azt, amin az ember átment, hogy mikor az utat befejezte, mögötte ne maradjon más, mint rom és hamu. Ehelyett az ember ég el, és a világ tovább virágzik."

Egy könnyed gyalogtúrára hívunk a Visegrádi-hegységbe, Szentendre és Pomáz egykori szőlővidékére. Az erdővel tarkított gyümölcsöskertek fölé a fennsík déli végét jelentő sziklafalak magasodnak, ám nagy szintkülönbségekre így sem kell számítanunk, legalábbis ami az útvonalunkat illeti.

A 15 millió éves vulkán különleges formákat hozott létre. A kőfülkék mellett érinteni fogjuk például a Gomba-sziklát, amelyet Napóleon kalapjaként is emlegetnek.

Bár 180 éve Petőfi is járt erre, mi mégis Hamvas Béla emlékeit keressük. Gyöngyi, a jelenlegi tulajdonos megmutatja nekünk azt a hangulatos tornácos parasztházat (ami eredetileg vincellérház volt) és a kertet, ahol az író éveken át alkotott, illetve egy tea vagy kávé, valamint egy délelőtti tábortűz mellett beszélgetünk, kissé eltávolodva a nagyvilági káoszból a nyugalmas természetbe, ahogy Hamvas is tette egykor. A nagy szakértelemmel, válogatott gyógynövényekből készült teákat meg is lehet vásárolni.

A túra során Hamvas Béla bölcsességeivel gazdagítjuk egymást. Ezek közül az egyiket akár a túráink alapelvének is tekinthetnénk:

„Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, oszd meg. Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja, de jaj neked, ha magadnak tartod.”

A fennsíkra feljutva az ország egyik leginkább épen maradt menedékházához jutunk, ahol ebédelünk, illetve megkóstoljuk az ezen a vidéken termett szőlőből készült borok egyikét. Az egykor a rácok által elkezdett szőlőművelés a filoxéra-járvánnyal ért véget errefelé 133 évvel ezelőtt. A kipusztult szőlőket 6 évvel ezelőtt elkezdték újratelepíteni, majd két évvel ezelőtt elkészültek az első borok, melyeket olyan, a hely történetéhez kötődő neveken hoznak forgalomba mint Múmia, Vulkán, Dézsma, Bükkös, Tömjénes.

A menedékház környékét főleg csertölgy és molyhos tölgy alkotta alacsony bokorerdő övezi, de megtalálható erre a tatárjuhar, a vadkörte és a szelídgesztenye is. Visszafelé eltérő útvonalon fogunk haladni.

A túra hossza a két tartalmas pihenővel 8 km.

10 óra körül indulunk és előreláthatólag 16 óra tájban érkezünk vissza a kiindulóponthoz. A túra kezdő- és végpontja tömegközlekedéssel is megközelíthető. Budapestről kb. 45-50 perc, autóval pedig 20 perc (a Flórián tértől).

A túra díja: 8000,- Ft/fő.

Az ár tartalmazza a túravezetés díját, a teát, kávét és falatokat az egykori Hamvas-házban, a kőhegyi borokból kóstolót, valamint a szervezési költségeket.

További információ: utazzgeografussal@gmail.com

Képek a túráról itt.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

 Hozd mozgásba a képeket!