To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Még több kép a korábbi túrákról

2 napos program

Szállásjavaslatokkal

Keresd a geográfus-blogon is:

Gemenci ébredés - hajnali képek

A túránk alapelve:

Amit a Természet ad, mi azt fogadjuk el tőle. Lassan haladunk, szemlélődünk, a legteljesebb mértékben igyekszünk alkalmazkodni a természeti környezetünkhöz.

Érkezés pénteken délután-este vagy szombaton reggel Bajára. (A szállást nem tartalmazza a program.)

1. nap.

10 órakor találkozunk a túra kiindulópontján, Baja-Dunafürdőn (Budapesttől 170 km, melyből 150 km autópálya). Egy könnyű kenutúrát teszünk a nemzeti park területén, a Duna mellékágai mentén, geográfus túravezetővel. 

A vízitúra nagyszerű élmény mindenkinek, kortól és túrázási tapasztalattól függetlenül. A túra során vízállástól függően érintjük a Gemenci-erdő eldugottabb, járható részeit is. Közben a túrázóknak elbeszélő mesélésben lesz részük a vidék rendkívül érdekes geológiai, vízrajzi és társadalmi történetéről. Megfigyeljük a helyi halászok tevékenységét, de az eurázsiai hódok nyomaival is találkozni fogunk. Vaddisznókat, őzeket és szarvasokat nem garantálunk, ám ha csendben tudunk haladni, akkor jó eséllyel láthatunk belőlük példányokat. Mint ahogy gázlómadarakkal is találkozhatunk (főleg szürke gémmel, kiskócsaggal, vörös gémmel), nem beszélve a hasonlóan félénk ragadozómadarakról, mint például a barna kánya vagy a réti sas. A túra során érintjük a Duna fő ágát, ahol szintén vízállástól és időjárástól függően figyelhetjük meg a természet csodáit. A túra várhatóan 16 óra körül ér véget.

A túrán a minél több élményt helyezzük előtérbe, tehát nem sportteljesítményről lesz szó.

A túra után fakultatív program keretében megnézzük a grábóci szerb ortodox templomot az erdő mélyén és szintén fakultatív fekedi stifolder kóstoló programon veszünk részt.

2. nap.

Gyalogos barangolás a Gemenci-erdő túraútvonalai mentén, ahová vízről nem lehet eljutni. Megfigyeljük a vízzel nem borított egykori mellékágak élővilágát, gyönyörködve az erdő színeiben, zajaiban. A kora nyári időszakban az erdő élénksége hamar feltölti az embert. A különféle erdőtársulások között jó minőségű erdészeti utakon túrázhatunk.

Reggel kisvasúttal az erdő legmélyére utazunk, ahol megnézhetjük az egykori gazdálkodást bemutató halászati kiállítást, a kisebbek pedig játszhatnak a halászati eszközök alapján kialakított erdei játszótéren.

A gyalogtúra első részében 5 km-es vár ránk, melynek egy része a Rezéti-Duna partján halad. Egy történelmi halásztanyán tartunk pihenőt. Itt a ma is aktívan dolgozó halászok egy kis bemutatót tartanak a halászati eszközök használatáról, miközben a szemünk láttára készül az ebéd: friss fogásból halászlé, illetve diós és mákos tészta. A halászok pedig közben mesélnek a környék történetéről.

Ebéd után már csak 3 km vár ránk, hogy visszajussunk a kisvasúthoz, majd azzal a reggeli kiindulópontunkhoz, Pörbölyre. Közben egy vadmegfigyelőnél nagyvadakkal is találkozunk (körbekerített területen).

A két napos túra jó lehetőség nem csak a természet szokatlan nézőpontból történő megfigyelésére, hanem arra is, hogy a résztvevők kiéljék fotográfus hajlamaikat, és életre szóló élményeket szerezzenek maguknak képeikkel is.

A túra részvételi díja:

Felnőtteknek: 25.000 Ft/fő,

Gyermekeknek (14 éves kor alatt): 20.000 Ft/fő.

A túra díja magában foglalja a túraszervezés díját, a túravezetői díjakat, valamint a kenuzáshoz szükséges eszközök bérleti díját, továbbá a kisvasút menetjegyét, a halászati kiállítás belépőjét és vasárnap az ebédet (bográcsban készült halászlé, diós/mákostészta). 

Lehetőség van csak a szombati napon is részt venni. Ennek díja 9000,- Ft/fő.

A programmal kapcsolatos várható egyéb költségek:

A túra helyszínére utazás, szállás és étkezés egyénileg (de ötletekkel, javaslatokkal tudunk segíteni a választásban).

Szerb ortodox kolostor, vezetéssel: 500 Ft.

Hajómalom: 500 Ft.

Fakultatív lehetőségek: grábóci szerb ortodoxkolostor és templom, bajai hajómalom, zsilipmúzeum, Türr István-kilátó, helyi termékeket készítő mesterek látogatása (tejtermékek, csokoládé, lekvár, whiskey stb.), továbbá a szálkai tórendszer, a közelében két remek étteremmel.

További információ és jelentkezés:

utazzgeografussal@gmail.com

Képek a túráról itt.

Szállásjavaslataink Baján:

  • Bárka Pihenőház (Baja-Dunafürdőn):

www.barkapihenohaz.hu/

  • Bajai Sportszálló (Petőfi-szigeten, a Sugovica partján):

          2-3 ágyas fürdőszobás szobák,

70/332-8373, bajaisportszallo.hu/

  • Ciszterci Ház (Baja belvárosában):

családi apartman, szimpla szoba külön fürdőszobával vagy szimpla szoba közös fürdőszobával,

cisztercihazbaja.hu/

  • Napsugár Ifjúsági Szálló és Apartmanház (Petőfi-szigeten, a Sugovica partján):

panzió szobák és turistaszálló is,

76/522-231, 79/522-230, szallasbaja.hu,

  • Potyka Csárda (Baja-Dunafürdőn):

2 és 3 ágyas szoba,

30/365-1828

  • Bristol Apartments (Baja belvárosában):

2 és 3 ágyas szobák,

70/388-8004

  • Sugó Panzió (a város Gemenc felé eső részéhez közel):

2 és 3 ágyas szobák,

70/518-6276, 70/518-6278, sugopanzio.hu

Gemenci-erdő vízitúra

Geográfussal a Gemenci-erdő mélyén

2021. június 5-6.

Programok

Programok

 Hozd mozgásba a képeket!