top of page

A túránk alapelve:

Amit a Természet ad, mi azt fogadjuk el tőle. Lassan haladunk, szemlélődünk, a legteljesebb mértékben igyekszünk alkalmazkodni a természeti környezetünkhöz.

Érkezés pénteken délután-este vagy szombaton reggel Bajára.

(A szállást a program nem tartalmazza.)

Gemenci erdei szállás
IMG_7150.JPG
P1050910.JPG

1. nap.

10 órakor találkozunk a túra kiindulópontján, Baja-Dunafürdőn (Budapesttől 170 km, melyből 150 km autópálya). Egy könnyű kenutúrát teszünk a nemzeti park területén, a Duna mellékágai mentén, geográfus túravezetővel. 

 

A vízitúra nagyszerű élmény mindenkinek, kortól és túrázási tapasztalattól függetlenül. A túra során vízállástól függően érintjük a Gemenci-erdő eldugottabb, járható részeit is. Közben a túrázóknak elbeszélő mesélésben lesz részük a vidék rendkívül érdekes geológiai, vízrajzi és társadalmi történetéről.

 

Megfigyeljük a helyi halászok tevékenységét, de az eurázsiai hódok nyomaival is találkozni fogunk. Vaddisznókat, őzeket és szarvasokat nem garantálunk, ám ha csendben tudunk haladni, akkor jó eséllyel láthatunk belőlük példányokat. Mint ahogy gázlómadarakkal is találkozhatunk (főleg szürke gémmel, kiskócsaggal, vörös gémmel), nem beszélve a hasonlóan félénk ragadozómadarakról, mint például a barna kánya vagy a réti sas. A túra során érintjük a Duna fő ágát, ahol szintén vízállástól és időjárástól függően figyelhetjük meg a természet csodáit. A túra várhatóan 15 óra körül ér véget.

P1050223-2.jpg
P1110117.JPG
20210605_115839.jpg

A túrán a minél több élményt helyezzük előtérbe, tehát nem sportteljesítményről lesz szó. A túra után látogatást teszünk a baranyai sváb falvak egyikében, ahol stifolder kóstoló programon veszünk részt.

Gemenci-erdő vízitúra

Geográfussal a Gemenci-erdő mélyén
2024 áprilisa után ősszel

20210605_174609.jpg
20210605_175523.jpg
IMG_2250.JPEG
IMG_6059.CR2

2. nap.

Gyalogos barangolás a Gemenci-erdő túraútvonalai mentén, ahová vízről nem lehet eljutni. Megfigyeljük a vízzel nem borított egykori mellékágak élővilágát, gyönyörködve az erdő színeiben, zajaiban. Az őszi időszakban az erdő élénksége hamar feltölti az embert. A különféle erdőtársulások között jó minőségű erdészeti utakon túrázhatunk.

 

Reggel kisvasúttal az erdő legmélyére utazunk, ahol megnézhetjük az egykori gazdálkodást bemutató halászati kiállítást, a kisebbek pedig játszhatnak a halászati eszközök alapján kialakított erdei játszótéren.

A gyalogtúra első részében 5 km-es vár ránk, melynek egy része a Rezéti-Duna partján halad.

Egy történelmi halásztanyán tartunk pihenőt. Itt a ma is aktívan dolgozó halászok egy kis bemutatót tartanak a halászati eszközök használatáról, miközben a szemünk láttára készül az ebéd: friss fogásból halászlé, illetve diós és mákos tészta. A halászok pedig közben mesélnek a környék történetéről.

Ebéd után már csak 3 km vár ránk, hogy visszajussunk a kisvasúthoz, majd azzal a reggeli kiindulópontunkhoz, Pörbölyre. Közben egy vadmegfigyelőnél nagyvadakkal is találkozunk (körbekerített területen).

A két napos túra jó lehetőség nem csak a természet szokatlan nézőpontból történő megfigyelésére, hanem arra is, hogy a résztvevők kiéljék fotográfus hajlamaikat, és életre szóló élményeket szerezzenek maguknak képeikkel is.

P1110043.JPG
20210606_122349.jpg

A túra részvételi díja:

Felnőtteknek: 35.000 Forint/fő,

Gyermekeknek (14 éves kor alatt): 32.000 Forint/fő.

A túra díja magában foglalja a túraszervezés díját, a túravezetői díjakat, valamint a kenuzáshoz szükséges eszközök bérleti díját, továbbá a kisvasút menetjegyét, szombaton a stifolder kóstolót és egy sokác babos bográcsos vacsorát és vasárnap az ebédet: bográcsban készült halászlét és diós vagy mákos tésztát). 

A túra helyszínére utazás, szállás és étkezés egyénileg (de ötletekkel, javaslatokkal tudunk segíteni a választásban).

Fakultatív lehetőségek: grábóci szerb ortodox kolostor és templom, bajai hajómalom, zsilipmúzeum, Türr István-kilátó, helyi termékeket készítő mesterek látogatása (tejtermékek, csokoládé, lekvár, whiskey stb.), továbbá a szálkai tórendszer.

A túra minimum 12 fő részvétele esetén indul.

További információ:

utazzgeografussal@gmail.com

A túrákra történő jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé.

Képek a túráról itt.

bottom of page