Nógrádi kéktúra kóstoló

Barangolás a Börzsöny peremén

1 napos program

 

További képek a túráról

Ezúttal egy őszi hangulatú, könnyű gyalogtúrára megyünk a Börzsöny délkeleti peremén.

Nem csak azoknak ajánljuk, akik kevéssé ismerik ezt a lenyűgöző vidéket, hanem azoknak is, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy végig kellene barangolni az Országos Kéktúra útvonalát, de társak hiányában még nem vágtak bele a kalandba.

Elkísérünk, hogy ne hagyjátok ki ezt az élményt.

Kisebb szakaszokban, apránként, kényelmesen sorra vesszük a kéktúra szakaszait. Közben mesélünk a tájról, az emberekről, a történelemről, és igyekszünk beszippantani a közelmúlt és a jelen hangulatát.

Kérés esetén segítünk beszerezni az Országos Kéktúra igazolófüzetét, amely velünk együtt elkísér az ország legszebb tájaira.

Első túránk az egykori megyeszékhely, Nógrád vára és a Dunakanyar kapuja, a Verőcéhez tartozó Magyarkút között vezet.

A túra során nem csak a vulkanikus vidék formakincsét szemlélhetjük közelről, hanem a téli álomra készülő élóvilágot is, a vizenyős völgyi réteket, a színes erdőt és a felbukkanó erdőlakókat.

Magyarkútról indulunk, ahová vonattal és autóval is eljuthatunk. Innen a mesés vonalvezetésű vasúti mellékvonalon utazunk egy rövid szakaszon. A nógrádi vár felkeresése után vágunk neki az útnak, a Dunakanyar irányába. A 10 km-es út végén egy remek erdei vendéglő várja, hogy megejtsük ebédünket (akár szarvasgulyás vagy pisztrángot), majd felszállunk a vonatra, illetve a reggel autóval érkezők autójukba.

A túra során a 152-ből 3 kéktúra pecsételő helyet fogunk érinteni. Így bár az Országos Kéktúra 1172 km-ének csak alig 1%-át teljesítjük, a pecsételőhelyeknek rögtön 2%-át érintjük is. Ez éppen elegendő lesz ahhoz, hogy aztán lelkesen folytassuk utunkat hamarosan más tájakon is.

10 óra körül indulunk és előreláthatólag 16-17 óra tájban érkezünk Magyarkútra. Így aki vonattal jön, 6-7 óra körül már a Nyugatiban lehet. 

 

A túra: 6000,- Ft/fő.

Az ár tartalmazza a túravezetés díját, valamint a szervezési költségeket.

A túra folytatásaként 2021. október 23-án a Naszály vidékén járjuk ba a Kéktúra következő szakaszait.

További információ és jelentkezés:

utazzgeografussal@gmail.com

Képek a túráról itt.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

 Hozd mozgásba a képeket!