top of page

6. Az aktív turizmus keretrendszerének feltåråsa

FrissĂ­tve: 2021. dec. 6.

Donka Attila (geogrĂĄfus):

A hazai vĂ­zitĂșrĂĄzĂĄs földrajzi aspektusainak vizsgĂĄlata

címƱ doktori értekezése fejezete



Ha hiĂĄnyoltad az 5. fejezetet, akkor az elƑzƑeket nem olvastad figyelmesen. Kattints ide a "kimaradt" fejezetĂ©rt.


BĂĄr bizonyos vĂĄltozĂĄsok idƑnkĂ©nt bekövetkeznek a turistĂĄk motivĂĄciĂłjĂĄban (Lipp Sz. 2004), a turizmus rĂ©sztvevƑi a mindennapok egyhangĂșsĂĄga megszakĂ­tĂĄsa cĂ©ljĂĄbĂłl kelnek Ăștra, ezĂ©rt a szabadidƑ eltöltĂ©sĂ©t egyre inkĂĄbb az aktĂ­v pihenĂ©s hatĂĄrozza meg (Jandala Cs. 1997, MichalkĂł G. 2005b). Az aktĂ­v turizmus növekvƑ kĂ­nĂĄlata vilĂĄgszerte vezetƑ helyen van a termĂ©kek között (Turco, D. M. et al. 2002), hasonlĂłan dinamikusan fejlƑdik, mint a turizmus egĂ©sze (Dreyer, A. 2002), de MagyarorszĂĄgon a sĂșlya egyelƑre messze elmarad a lehetƑsĂ©gektƑl, a kĂŒlföldi turistĂĄk nem azonosĂ­tjĂĄk hazĂĄnkat az aktĂ­v turizmussal (Donka A.–Gila Cs. 2013).

Egy angolszĂĄsz megközelĂ­tĂ©s szerint az aktĂ­v turizmus egy olyan felelƑs utazĂĄsi forma, amely fizikai Ă©s mentĂĄlis rĂ©szvĂ©telt is igĂ©nyel a turista rĂ©szĂ©rƑl, a fenntarthatĂłsĂĄg, a biodiverzitĂĄs vĂ©delme Ă©s a kultĂșra megƑrzĂ©sĂ©nek kritĂ©riumait maximĂĄlisan figyelembe vĂ©ve. A turisztikai termĂ©k fontos rĂ©szei a rekreĂĄciĂł Ă©s oktatĂĄs, a tisztelet Ă©s szemlĂ©lƑdĂ©s, illetve egy helyi szakĂ©rtƑ – professzionĂĄlis tĂșravezetƑ – aktĂ­v rĂ©szvĂ©tele az adott utazĂĄs sorĂĄn.[1] Az aktĂ­v turizmusnak hĂĄrom fƑ cĂ©lja van: a rekreĂĄciĂł, az oktatĂĄs–tanulĂĄs Ă©s a – helyi szinten keletkezƑ – haszon. Egyesek szerint az aktĂ­v turizmus fogalomkörĂ©be nem tartozik bele sem az egĂ©szsĂ©gturizmus, sem az ökoturizmus, sem pedig a falusi turizmus, annak ellenĂ©re sem, hogy ezek a termĂ©kek is gyakran aktivitĂĄsra ösztönzik a vendĂ©geket (CsapĂł J.–Savella O.–Remenyik B. 2011). MĂĄsok mĂ©g Ă©lesebben kĂŒlönĂ­tik el a turizmust a rekreĂĄciĂłtĂłl (Hall, C. M.–Page, S. J. 2002, DĂĄvid L.–Lontai-SzilĂĄgyi Zs.–Baros Z. 2010). FejlesztĂ©si dokumentumokban lehet talĂĄlkozni gyakorlatias megközelĂ­tĂ©sekkel. Ezek között – a környezettudatossĂĄg, a termĂ©szetközelisĂ©g Ă©s az egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłd mellett – szerepel (meglehetƑsen fĂ©lrevezetƑ mĂłdon, archaikusan megközelĂ­tve a kĂ©rdĂ©st), hogy a turista rĂ©szĂ©rƑl nem igĂ©nyel nagyobb anyagi rĂĄfordĂ­tĂĄst (Szeged Megyei JogĂș VĂĄros ÖnkormĂĄnyzata, 2003).

A speciĂĄlis kĂ©pzĂ©si programokra elsƑsorban amiatt van szĂŒksĂ©g, mivel egyre Ășjabb desztinĂĄciĂłk kapcsolĂłdnak be a turizmusba, illetve maguk a turisztikai termĂ©kek is egyre inkĂĄbb specializĂĄlĂłdnak (Jandala Cs. 2010). Az aktĂ­v turizmus turisztikai termĂ©kkĂ©nt valĂł meghatĂĄrozĂĄsakor abbĂłl kell kiindulni, hogy a vizsgĂĄlt termĂ©k turisztikai vonzerƑkre alapozott, a vendĂ©g igĂ©nyeinek összessĂ©gĂ©t kielĂ©gĂ­tƑ szolgĂĄltatĂĄshalmazkĂ©nt legyen meghatĂĄrozhatĂł (MichalkĂł G. 2005b). Ez a vĂ­zitĂșrĂĄzĂĄs esetĂ©n mĂ©g erƑsen hiĂĄnyos.

Az egyes tevĂ©kenysĂ©geknek – fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy azok turisztikai termĂ©knek tekinthetƑk vagy sem, – eltĂ©rƑ a viszonyuk a termĂ©szeti környezethez. És minĂ©l szorosabb a kapcsolat, annĂĄl szƱkebb szegmenset Ă©rint az adott tevĂ©kenysĂ©g, ennĂ©l fogva kevĂ©sbĂ© kell tartani a tömegturizmusra jellemzƑ kĂĄros hatĂĄsoktĂłl is (3. ĂĄbra). A vĂ­zitĂșrĂĄzĂĄs fejlesztĂ©se sorĂĄn tehĂĄt kĂŒlönösen ĂŒgyelni kell arra, hogy a vĂĄrhatĂł mennyisĂ©gi fejlƑdĂ©s nagyrĂ©szt minƑsĂ©gi kĂ­nĂĄlatbĂłl fakadjon.


3. ĂĄbra

A termĂ©szeti környezet, az alternatĂ­v turisztikai termĂ©kek Ă©s a fenntarthatĂłsĂĄg összefĂŒggĂ©sei

(forrás: Newsome, D.–Moore, S. A.–Dowling, R. K. 2002)


Az aktĂ­v turizmus körĂ©be tartozĂł tevĂ©kenysĂ©geket, illetve turisztikai termĂ©keket ĂĄltalĂĄban az igĂ©nybe vett eszközök jellege szerint csoportosĂ­tjĂĄk (MichalkĂł G. 2002a, Magyar Turizmus Rt. 2003, Hegyi Zs.–Herlicska K.–KomlĂłs A. 2006, CsapĂł J.–Savella O.–Remenyik B. 2011). Így azonban ĂĄltalĂĄban keverednek az adott tevĂ©kenysĂ©gek fƑ jellemzƑi, valamint a termĂ©kek turisztikai infrastruktĂșra irĂĄnti igĂ©nyei. JelentƑs eltĂ©rĂ©s van pĂ©ldĂĄul a lovas turizmuson belĂŒl a lovas tĂșrĂĄk, a csikĂłsbemutatĂłk Ă©s a fogathajtĂĄs között, vagy a vĂ­ziturizmus esetĂ©n a vitorlĂĄzĂĄs, a csĂłnakĂĄzĂĄs, a hajĂłkirĂĄndulĂĄs vagy a jet ski hasznĂĄlata között. Marton G. (2015) szerint a fizikai aktivitĂĄs fƑ jellemzƑi közĂ© tartozik, hogy bĂĄrmilyen sportĂĄg esetĂ©ben Ă©rtelmezhetƑ, fĂŒggetlen a fizikai tevĂ©kenysĂ©g tĂ­pusĂĄtĂłl Ă©s intenzitĂĄsĂĄtĂłl, illetve, hogy lehet elsƑdleges, de mĂĄsodlagos motivĂĄciĂł is.

Az aktĂ­v turizmus – definĂ­ciĂłjĂĄbĂłl fakadĂłan – a tevĂ©kenysĂ©gek jellegĂ©re, az aktĂ­v testmozgĂĄssal jĂĄrĂł turisztikai formĂĄkra terjed ki. A leggyakrabban hasznĂĄlt csoportosĂ­tĂĄs (MichalkĂł G. 2002a, Hegyi Zs.–Herlicska K.–KomlĂłs A. 2006) ennĂ©l jĂłval szƱkebb. Ez a szƱk Ă©rtelmezĂ©s azonban azzal a kockĂĄzattal jĂĄr, hogy akĂĄr a feltĂĄrĂĄs, akĂĄr a fejlesztĂ©sek sorĂĄn megfeledkezĂŒnk olyan sportĂĄgakrĂłl, melyek vagy komoly (tehĂĄt megfelelƑ jövedelemtermelƑ kĂ©pessĂ©ggel rendelkezƑ) termĂ©kei lehetnek az aktĂ­v turizmusnak (pĂ©ldĂĄul a gyalogtĂșrĂĄzĂĄs), vagy mĂĄr ma is jelen vannak termĂ©kkĂ©nt (pĂ©ldĂĄul a kerĂ©kpĂĄrozĂĄs), vagy a tĂ©ves csoportosĂ­tĂĄs miatt kerĂŒlnek ki a figyelem közĂ©ppontjĂĄbĂłl (pĂ©ldĂĄul a vĂ­ziturizmus homogĂ©n kezelĂ©se).

A sokoldalĂș megközelĂ­tĂ©sbƑl adĂłdĂłan nem egyszerƱ az aktĂ­v turizmus mĂ©rĂ©se sem. A Központi Statisztikai Hivatal az aktĂ­v turizmus helyszĂ­nei között – meglehetƑsen egyszerƱsĂ­tve a kifejezĂ©s tartalmĂĄt – mindössze a lovas turizmus (minƑsĂ­tett) bĂĄzisait Ă©s a vĂ­ziturizmussal rendelkezƑ telepĂŒlĂ©seket sorolja. UtĂłbbi esetĂ©n a vĂ­ziturizmust a kiĂ©pĂ­tett Ă©s nagyhajĂłk, jachtok fogadĂĄsĂĄra alkalmas kikötƑhelyekkel azonosĂ­tja (KSH TerĂŒleti SzĂĄmjelrendszer 2004-2017).

Az aktĂ­v sporttevĂ©kenysĂ©gek turizmusban valĂł megjelenĂ©se vilĂĄgszerte nagyban hozzĂĄjĂĄrult a turisztikai kĂ­nĂĄlat szĂ­nesĂ­tĂ©sĂ©hez. AzĂĄltal, hogy a vendĂ©g aktivitĂĄsa a kĂ­nĂĄlati oldallal szemben mĂĄs jellegƱ követelmĂ©nyeket is tĂĄmasztott, a turisztikai iparĂĄg jelentƑs bƑvĂŒlĂ©sen ment keresztĂŒl, mind a fogadĂłterĂŒletek kiterjedĂ©sĂ©t, mind pedig a szolgĂĄltatĂĄsok összetĂ©telĂ©t illetƑen. Tekintettel arra, hogy vilĂĄgszerte egyre nagyobb igĂ©ny mutatkozik az aktĂ­v tevĂ©kenysĂ©gek irĂĄnt, kĂŒlönös figyelemmel kell kezelnĂŒnk az ennek megfelelƑ adottsĂĄgainkat. A felkĂ©szĂŒlĂ©s elsƑ lĂ©pĂ©sei között – a feltĂĄrĂĄst követƑen – a belföldi vendĂ©gek fogadĂĄsĂĄra valĂł professzionĂĄlis felkĂ©szĂŒlĂ©snek kell lennie, amely fokozatosan megalapozhatja a hasonlĂł motivĂĄciĂłval rendelkezƑ, de nehezebben megszĂłlĂ­thatĂł kĂŒlföldi vendĂ©gek szĂĄmĂĄnak növekedĂ©sĂ©t.

Egyes szabadidƑs, a turizmusban is helyet keresƑ tevĂ©kenysĂ©gek (pĂ©ldĂĄul a termĂ©szetjĂĄrĂĄs vagy a vĂ­zi sportok) szervezƑi jelenleg nagyrĂ©szt turisztikai szakemberek rĂ©szvĂ©tele nĂ©lkĂŒl kĂ­nĂĄljĂĄk szolgĂĄltatĂĄsaikat. EzĂĄltal elenyĂ©szƑek azok a tĂĄrsadalmi–gazdasĂĄgi elƑnyök, amelyeket a turizmus szereplƑi elvĂĄrnak az ĂĄgazattĂłl, hiszen ezek a szolgĂĄltatĂĄsok esetlegesek, elemi szintƱek, Ă©s csak ritkĂĄn foglaljĂĄk magukba a turisztikai alapszolgĂĄltatĂĄsokat. Emellett nincs kapcsolat a turisztikai szolgĂĄltatĂłk között sem.

Az aktĂ­v turizmus sĂșlya MagyarorszĂĄgon egyelƑre messze elmarad a lehetƑsĂ©gektƑl (Donka A.–Gila Cs. 2013), Ă©s ez tĂŒkrözƑdik a felsƑoktatĂĄsban betöltött szerepĂ©ben is. A jogszabĂĄlyban meghatĂĄrozott követelmĂ©nyek viszonylag pontosan szabĂĄlyozzĂĄk a turizmus szakok tartalmĂĄt. Eszerint a szakmai törzsanyagon belĂŒl lehet helyet adni a turisztikai termĂ©kek, ezen belĂŒl pedig az aktĂ­v turizmus oktatĂĄsĂĄnak, tĂ­z mĂĄsik ismeretkörrel (Ă©s a szakirĂĄnnyal) versengve a mintatantervben a kreditĂ©rtĂ©kekĂ©rt. Így igen szƱk az a keret, amelyben egyĂ©b mĂĄs termĂ©kekkel versenyezve az aktĂ­v turizmus oktatĂĄsa is bekerĂŒlhet. EbbƑl következƑen nem is jellemzƑ a hazai intĂ©zmĂ©nyekben a jelenlĂ©te.


A termékfejlesztés alakulåsa a hazai aktív turizmusban


Az elmĂșlt mĂĄsfĂ©l Ă©vtizedben, a hazai turizmus forgalmĂĄnak dinamikus emelkedĂ©sĂ©vel, illetve az eurĂłpai uniĂłs csatlakozĂĄssal szĂĄmos ĂĄgazati stratĂ©gia kĂ©szĂŒlt el, elsƑsorban az uniĂłs tervezĂ©si idƑszakokhoz igazodva (egĂ©szsĂ©gturizmus, ökoturizmus, kerĂ©kpĂĄros turizmus, lovas turizmus, kulturĂĄlis turizmus, ifjĂșsĂĄgi turizmus).

A vĂĄllalkozĂĄsokat (illetve mĂĄs, a fejlesztĂ©sben rĂ©sztvevƑ szervezeteket, pĂ©ldĂĄul az önkormĂĄnyzatokat vagy a nonprofit szervezeteket) nem csak a jogszabĂĄlyi környezet, hanem az elfogadott fejlesztĂ©si dokumentumok is keretek közĂ© szorĂ­tjĂĄk.

A stratĂ©giĂĄk, tartalmukat tekintve sok esetben merĂ©sz fejlesztĂ©si, fejlƑdĂ©si ĂŒtemmel terveztek, a kitƱzött cĂ©lok jĂłrĂ©szĂ©nek megvalĂłsulĂĄsa tovĂĄbbra vĂĄrat magĂĄra.

Mivel jelenleg az aktĂ­v turisztikai tevĂ©kenysĂ©gek, illetve termĂ©kek nagyobb rĂ©szĂ©nek alacsony a jövedelemtermelƑ kĂ©pessĂ©ge, azok lassan indulnak el növekedĂ©si pĂĄlyĂĄn. A forgalom Ă­gy lassan Ă­vel fel, amihez az erƑsen hiĂĄnyos infrastruktĂșra is hozzĂĄjĂĄrul. EzĂ©rt kĂŒlönösen fontos, hogy az utĂłbbiak fejlesztĂ©sĂ©hez központi forrĂĄsok is kapcsolĂłdjanak, akĂĄr a turistahĂĄzak, a kerĂ©kpĂĄrutak Ă©s mĂĄs kerĂ©kpĂĄros lĂ©tesĂ­tmĂ©nyek, az ökoturizmus vagy a vĂ­zitĂșra-megĂĄllĂłhelyek terĂ©n (Donka A. 2017).

Amennyiben a modern turizmus hazai kialakulĂĄsĂĄnak idƑszakĂĄban, tehĂĄt az 1960-as Ă©vektƑl a rendszervĂĄltozĂĄsig terjedƑ idƑszakban jellemzƑ tevĂ©kenysĂ©geket tekintjĂŒk a modern Ă©rtelemben vett aktĂ­v turisztikai termĂ©kek elƑdjĂ©nek, akkor a termĂ©szetjĂĄrĂĄs, illetve a termĂ©szetjĂĄrĂł mozgalom tapasztalatait is figyelembe kell vennĂŒnk. TĂĄgabb Ă©rtelemben a termĂ©szetjĂĄrĂĄs a nem mƱvi környezetben zajlĂł aktivitĂĄst jelenti. MagyarorszĂĄgon sokkal inkĂĄbb a termĂ©szetbarĂĄt mozgalom ĂĄltal Ă©vtizedeken keresztĂŒl meghonosĂ­tott mozgĂĄsformĂĄkat Ă©rtjĂŒk alatta, Ă­gy elsƑsorban a gyalogtĂșrĂĄzĂĄst, valamint a kerĂ©kpĂĄrozĂĄst, a vĂ­zitĂșrĂĄzĂĄst, a hegymĂĄszĂĄst Ă©s a barlangĂĄszĂĄst. Ezen tevĂ©kenysĂ©gek mindegyike tulajdonkĂ©ppen a termĂ©szetjĂĄrĂĄs rĂ©sze, amely esetĂ©n megfontolandĂł a nem elhanyagolhatĂł rĂ©szarĂĄnyban törtĂ©nƑ egyĂŒttes fejlesztĂ©sekben törtĂ©nƑ gondolkodĂĄs. RĂ©szben ezĂ©rt, rĂ©szben pedig a tevĂ©kenysĂ©gek nagyfokĂș hasonlĂłsĂĄga miatt elengedhetetlen, hogy a termĂ©szetjĂĄrĂĄs aktuĂĄlis fejlesztĂ©sĂ©rƑl ĂĄtfogĂł kĂ©pet kapjunk, Ă©rtĂ©kelve ezek szĂŒksĂ©gszerƱsĂ©gĂ©t is.

[1] A szemlĂ©lƑdĂ©s kĂ©pessĂ©gĂ©t nem csak ArisztotelĂ©sz tartotta nagyra, annak kĂŒlönös jelentƑsĂ©ge van a felgyorsult vilĂĄgban, gondoljunk akĂĄr az olvasĂĄsi szokĂĄsokra (Wolf, M.–Barzillai, M. 2009), akĂĄr az Ășj Ă©lmĂ©nyekkel kapcsolatos befogadĂłkĂ©pessĂ©gre.



259 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page