top of page

Kép regény 8.

Ha sok mindent akarunk megmutatni, akkor nem mindig van lehetƑsĂ©g arra, hogy csak eldugott helyekre jussunk el. A grĂșz- orosz hatĂĄrnĂĄl talĂĄlhatĂł Gveleti-vĂ­zesĂ©sek is messze földön ismertek. Ám a nagyobb vĂ­zesĂ©sig azĂ©rt kell egy kicsit szenvedni az eljutĂĄssal. A vulkĂĄni vidĂ©ken az egykor leomlott hatalmas sziklatömbök kacifĂĄntossĂĄ teszik az ösvĂ©ny vonalvezetĂ©sĂ©t. A völgy egyre keskenyebb, a sziklafalak egyre magasabbak. A balra alattunk csörgedezƑ patak nem bƑ vĂ­zƱ. Eleinte mĂ©g el is Ă©rjĂŒk a vizet, aztĂĄn egyre emelkedik az Ășt. Azon vesszĂŒk Ă©szre magunkat, hogy mĂĄr szinte mĂĄszunk a köveken. Nem kell magasra menni, csak egy Ƒsi omlĂĄs nyomĂĄn keletkezett kƑfolyĂĄst kell ĂĄtszelni. A tĂșloldalon mĂĄr ott a vĂ­zesĂ©s. A kƑfolyĂĄs Ă­gy egy termĂ©szetes szĂ­nhĂĄzi nĂ©zƑtĂ©rnek tƱnik. Többen innen szemlĂ©lik a 140 mĂ©ter magas zuhatagot, mĂ­g mĂĄsok közelebb is merĂ©szkednek. A geogrĂĄfus sem tett mĂĄskĂ©nt. Ahogy lezĂșdul a vĂ­z, egy kis medencĂ©t alakĂ­tott ki. KorĂĄbban lĂĄttunk mĂĄr benne fĂŒrdƑzƑ orosz turistĂĄkat is. FelettĂŒnk a sziklĂĄk szinte egĂ©sz nap ĂĄrnyĂ©kot vetnek a völgyre Ă©s a vĂ­zpermet is hƱsĂ­t. MinĂ©l közelebb mentem a fĂŒggƑleges vĂ­zoszlophoz, annĂĄl monumentĂĄlisabbnak tƱnt. De arrĂłl sem feledkezik meg az ember, hogy idefent a hegyekben mĂ©g elĂ©g nyers a kƑzettörmelĂ©k. Mi, az alföldek lakĂłi megszoktuk a szĂ©pen lekerekĂ­tett kavicsokat. Ám errefelĂ© mĂ©r igen Ă©lesek a talpunk alatt a kövek.

Egy bƑ fĂ©l ĂłrĂĄs sĂ©tĂĄval lehet eljutni a vĂ­zesĂ©sig. Akinek a sziklĂĄs Ășt tĂșl ijesztƑnek tƱnt, annak ott volt a kisebbik vĂ­zesĂ©s, egy mellĂ©gvölgyben. Az is hasonlĂłan lĂĄtvĂĄnyos Ă©s ahhoz is igen közel lehet merĂ©szkedni. Az elƑzƑ tĂșra sorĂĄn arra vettĂŒk az irĂĄnyt.

Az egyesĂŒlƑ patakok a fƑ völgyben a Tyerek folyĂłt gazdagĂ­tjĂĄk vizĂŒkkel. Érdekes, hogy a hatĂĄr nem a KaukĂĄzus fƑ gerincĂ©n halad, hanem annĂĄl Ă©szakabbra. Így mĂ©g grĂșz terĂŒleten keltĂŒnk ĂĄt a 2400 mĂ©teres hĂĄgĂłn, majd megismerkedhettĂŒnk a mĂ©g patak mĂ©retƱ folyĂłval. AztĂĄn a Gveleti-völgynĂ©l mĂĄr elkezd izmosodni, bĂĄr ezt is inkĂĄbb a tavaszi olvadĂĄsok idejĂ©n teszi. NyĂĄron csak sejteni lehet, mekkora erƑvel tombol Ă©s pusztĂ­tja, szĂ©lesĂ­ti a völgyĂ©t.

A Duna hosszĂș folyĂĄsa sorĂĄn meglehetƑsen vĂĄltozatos kĂ©pet mutat. A DĂ©vĂ©nyi-szorostĂłl a Dunakanyarig pĂ©ldĂĄul bĂ©kĂ©sen, folydogĂĄl, felvĂ©ve olyan nagy folyĂłk vizĂ©t, mint a VĂĄg Ă©s a Garam. AztĂĄn a hegyek közĂ© Ă©rve kezdetĂ©t veszi a tĂĄnc. Amikor hosszĂș idƑn ĂĄt megprĂłbĂĄlt utat törni magĂĄnak, a kemĂ©nyebb kƑzetek ĂștjĂĄt ĂĄlltĂĄk. EzĂ©rt elƑször dĂ©lnek vette az irĂĄnyt, majd szĂ©pen fokozatosan ĂĄtfordult Ă©szaknak, aztĂĄn Ășjra dĂ©lnek.

A Börzsöny Ă©s a VisegrĂĄdi-hegysĂ©g vulkĂĄni vonulatai közötti szurdokban felgyorsul, mĂ©g ma is mĂ©lyĂ­tve a medrĂ©t. Ám mĂ©g ezen a szakaszon is lehet talĂĄlni olyan helyeket, ahol gyakrabban vagy csak idƑnkĂ©nt lelassul, Ă©s megfĂĄradva lerakja kavicsos hordalĂ©kĂĄt. Van, ahol szigetet is Ă©pĂ­tett belƑle mint itt, ahol egy lelkes tĂșrĂĄzĂł Ă©pp napfĂŒrdƑt vesz. A többiek közben strandoltak vagy felfedezƑ Ăștra indultak a lakatlan sziget belseje felĂ©.

AztĂĄn nekilĂłdultunk a Dunakanyar belsejĂ©nek. A vĂ­zitĂșra soha nem hosszĂș, Ă­gy kisebb felfedezĂ©sekre is jut idƑ. Több hasonlĂł helyen ĂĄlltuk meg a nap sorĂĄn, köztĂŒk ott is, ahol a parton hangulatos vendĂ©glĂĄtĂł egysĂ©gek segĂ­tettek a felfrissĂŒlĂ©sben.

A kĂ©pen egy kutatĂł biolĂłgus tĂșratĂĄrsunk.

A Velencei-tóért nagyon szorĂ­tunk mostanĂĄban. A sekĂ©ly tĂł vize elĂ©ggĂ© megcsappant. Amikor arra jĂĄrtunk, akkor mĂ©g ki tudta szolgĂĄlni a fĂŒrdƑzƑk Ă©s a vĂ­zimadarak igĂ©nyeit is. Az ĂĄllatok mindig fensĂ©ges lĂĄtvĂĄnyt jelentenek a termĂ©szetes Ă©lƑhelyĂŒkön. A kĂ©t hattyĂș azonban kĂŒlönös szĂ­vessĂ©get tett, hogy Ăștnak indultak, hiszen Ă­gy megfigyelhettĂŒk kecses mozgĂĄsukat Ă©s azt a csodĂĄt, ahogy a levegƑbe emelkednek. Ide is Ă©rdemes eljönni vĂ­zitĂșrĂĄzni, de akĂĄr bicajozni vagy futni is lehet a partjĂĄn. Az elsƑ maratonom elƑtt egyszer körbefutottam, felkĂ©szĂŒlĂ©si cĂ©lbĂłl. IgazĂĄn jĂłl esett, megnyugtatott, hogy nem lesz baj.

2022. december 15.

A geogråfus kép regény nyolcadik bejegyzése.

27 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page