top of page

Szentendrei-sziget

A sziget ízei - könnyű kerékpártúrával

1 napos program

Látogatás egy díjnyertes séfnél, a helyi levendula portán és egy tanyán.

 

 

További képek a túráról

Újra a főváros szomszédságában túrázunk, ám ezúttal nem vízitúrára, hanem kerékpártúrára indulunk. A Szentendrei-szigeten tekerünk, hogy felfedezzük magunknak a Duna által körbevett föld kincseit, ezt a nyugalmát megőrzött vidéket. A könnyű túra során számos helyen megállunk pihenni, de főleg élvezni a tájat. Ezek a megállások strandolást, szemlélődést jelentenek, de leghosszabban olyan helyi termelőknél fogunk időzni, akik megmutatják nekünk a birtokukat és az ott termelt javakat, amelyekből fejedelmi kóstolókat is kapunk. Így a kerékpártúrát sokkal inkább nevezhetjük szigeti gasztro-túrának, kis bicajozással.

Lesz zöldség-különlegesség, sajtválogatás, házi sütemény, szörp, de ismerkedünk a sziget természetes élővilágával és persze a földrajzával is. Megtekintjük Szentendre belvárosának tornyait a túlpartról, de érintjük a dunai hordalékból felépülő sziget homokdombjait is.

A túrára lehet jönni saját kerékpárral, de lehetőség van kölcsönözni is induláskor.

A program:

Találkozó reggel Felső-Göd vasútállomáson, a Nyugati pályaudvarról induló vonat érkezésével összhangban. Innen a gödi kerékpárkölcsönzőhöz megyünk, ahol a nem saját járgánnyal érkezők bérelhetnek bicajt (a kölcsönzési alapdíj egész napra 3000 Ft/fő), majd 3,5 km-t tekerünk a gödi Duna-parton a Homoksziget mentén. Alsó-Gödön néhány perces utazással komppal áthajózunk Horányba. Az időjárás függvényében itt strandolunk egyet a finom kaviccsal borított fövenyen, majd egy közeli tanyára, a Puszta Monostori Birkás birtokra tekerünk, ahol különféle sajtokat kóstolunk, de megmutatják nekünk a tanya lakóit is, különös tekintettel a tavasszal született jószágokra, a barátságos szamárra vagy a többiekre. Az egy órás programot követően a Duna-parton haladva, vagy átkelve a szántóföldeken Surányban felkeresünk egy különleges helyet. Egy lelkes és nagy hozzáértéssel rendelkező pár, a Séf és a Kertész a sziget homokvidékét termővé téve kifejezetten zöldségekre és elképesztő szakácsművészeti tudásukra alapozta kis gazdaságát. Körbevezetnek a kerten és megmutatják a hihetetlenül változatos ágyásaik lakóit. És amikor már mindent megismertünk, leültetnek és elénk tárják a mind ízeikben, mind kinézetükben bámulatos ételcsodáikat: nem csak a mindenki által ismert, hanem a kevésbé ismert, de minket körülvevő növényekből alkotnak számunka három fogásból álló könnyű húsmentes kóstolót.

A két és fél órás programot követően újra kerékpárra pattanunk és meg sem állunk egy tanösvényig, ahol az egykori vizenyős, évente többször elöntött szigeti árterek maradványainak növényvilágával ismerkedünk meg. Ám nem időzünk sokáig, hiszen kerékpározni jöttünk. Tovább bicajozunk dél felé, egészen Szigetmonostoron is túl, ahol az út véget ér, és már csak a parti szűrésű csápos kutak termelik a főváros és a környék számára a mélyből a kavicsrétegek által megszűrt tiszta ivóvizet. A Pásztorrév mellől gyönyörködünk Szentendre belvárosának látványában.

Ekkorra már jócskán benne leszünk a délutánban, így jól fog esni néhány kilométerre egy hangulatos háznál, a Pusztamonostori Levendula  Majorban egy kis uzsonna: házi szörp és sütemény. És mivel a későn beinduló tavasz és nyár hatása még érezhető, szerencsénk lesz megpillantani a ház mögötti földeken a kiterjedt levendula-ültetvény virágzását.

Innen megint nem kell sokat tekerni, hogy visszaérkezzünk a horányi komphoz, ahol újra strandolhatunk, majd visszatérünk a „pesti” oldalra.

 

Az egész napos program – a menetrendek függvényében – budapesti indulással számolva hozzávetőlegesen 9 órától este 7-ig tart.

 

A túra teljes távja 24 km, amelyet 7 megállóval teszünk meg, tehát bárki számára könnyen teljesíthető.

A túrán két túravezető kíséri a csapatot.

 

A programon való részvétel díja: 15.000 Ft/fő,

amely tartalmazza a két túravezető díját, a szervezési költségeket, a kompjegyeket, valamint a tanyalátogatások és az ott felkínált kóstolók költségeit: három fogásos kóstoló menü egy díjnyertes séf összeállításában, sajtválogatás egy tanyán és a helyi levendula portán házi sütemény és szörp

A részvételi díj nem tartalmazza a Gödig érvényes vasúti (vagy más eszközzel történő) utazás költségeit, a kerékpárkölcsönzés költségét, valamint a megállók során történő egyéni vásárlások költségeit.

További információ:

utazzgeografussal@gmail.com

Képek a túráról itt.

A túrákra történő jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé.

 Hozd mozgásba a képeket! 

bottom of page