top of page

Programok

MAGYARORSZÁG ŐSSZEL IS VÁR!

GEOGRÁFUSSAL A GEMENCI-ERDŐ MÉLYÉN

ŐSZI VÍZITÚRA-ÉLMÉNY CSALÁDOKNAK, PÁROKNAK ÉS EGYEDÜLÁLLÓKNAK

2 napos program (szombat - vasárnap)

A következő túra:

2020. október 10-11.

Képek a korábbi túrákról

A túránk alapelve:

Amit a Természet ad, mi azt fogadjuk el tőle. Lassan haladunk, szemlélődünk, a legteljesebb mértékben igyekszünk alkalmazkodni a természeti környezetünkhöz.

Érkezés előző nap délután-este vagy a túra első napján reggel Bajára. (A szállást nem tartalmazza a program.)

1. nap.

10 órakor találkozunk a túra kiindulópontján, Baja-Dunafürdőn (Budapesttől 170 km, melyből 150 km autópálya). Egy könnyű kenutúrát teszünk a nemzeti park területén, a Duna mellékágai mentén, geográfus túravezetővel. 

A vízitúra nagyszerű élmény mindenkinek, kortól és túrázási tapasztalattól függetlenül. A túra során vízállástól függően érintjük a Gemenci-erdő eldugottabb, járható részeit is. Közben a túrázóknak elbeszélő mesélésben lesz részük a vidék rendkívül érdekes geológiai, vízrajzi és társadalmi történetéről. Megfigyeljük a helyi halászok tevékenységét, de az eurázsiai hódok nyomaival is találkozni fogunk. Vaddisznókat, őzeket és szarvasokat nem garantálunk, ám ha csendben tudunk haladni, akkor jó eséllyel láthatunk belőlük példányokat. Mint ahogy gázlómadarakkal is találkozhatunk (főleg szürke gémmel, kiskócsaggal, vörös gémmel, de akár a félénk fekete gólyával is), nem beszélve a hasonlóan félénk ragadozómadarakról, mint például a barna kánya vagy a réti sas. A túra során érintjük a Duna fő ágát, ahol szintén vízállástól és időjárástól függően figyelhetjük meg a természet csodáit. A túra várhatóan 16 óra körül ér véget.

A túrán a minél több élményt helyezzük előtérbe, tehát nem sportteljesítményről lesz szó.

A túra után fakultatív program keretében megnézzük a bajai hajómalmot a Sugovicán.

2. nap.

Gyalogos barangolás a Gemenci-erdő túraútvonalai mentén, ahová vízről nem lehet eljutni. Megfigyeljük a vízzel nem borított egykori mellékágak élővilágát, gyönyörködve az erdő színeiben, zajaiban. Az őszi időszakban különösen felemelő érzés a szarvasbőgést hallani az erdő mélyén. A különféle erdőtársulások között jó minőségű erdészeti utakon túrázhatunk.

Reggel kisvasúttal az erdő legmélyére utazunk, ahol megnézzük az egykori gazdálkodást bemutató halászati kiállítást, a kisebbek pedig játszhatnak a halászati eszközök alapján kialakított erdei játszótéren.

A gyalogtúra első részében 5 km-es túra vár ránk, melynek egy része a Rezéti-Duna partján halad. Egy történelmi halásztanyán tartunk pihenőt. Itt a ma is aktívan dolgozó halászok egy kis bemutatót tartanak a halászati eszközök használatáról, miközben a szemünk láttára készül az ebéd: friss fogásból halászlé, illetve diós és mákos tészta. A halászok pedig közben mesélnek a környék történetéről.

Ebéd után 7 km vár ránk, hogy visszajussunk a reggeli kiindulópontunkhoz, Pörbölyre. Közben egy vadmegfigyelőnél nagyvadakkal is találkozunk (körbekerített területen).

A két napos túra jó lehetőség nem csak a természet szokatlan nézőpontból történő megfigyelésére, hanem arra is, hogy a résztvevők kiéljék fotográfus hajlamaikat, és életre szóló élményeket szerezzenek maguknak képeikkel is.

A túra eredeti díja:

Felnőtteknek: 22.000 Ft/fő,

Gyermekeknek (14 éves kor alatt): 18.000 Ft/fő.

A MAGYARORSZÁG ŐSSZEL IS VÁR! kampány keretében jelentkezők számára:

Felnőtteknek: 18.000 Ft/fő,

Gyermekeknek (14 éves kor alatt): 15.000 Ft/fő.

 

A túra díja magában foglalja a túraszervezés díját, a túravezetői díjakat, valamint a kenuzáshoz szükséges eszközök bérleti díját, továbbá a kisvasút menetjegyét, a halászati kiállítás belépőjét és vasárnap az ebédet (bográcsban készült halászlé, diós/mákostészta). 

A programmal kapcsolatos várható egyéb költségek:

A túra helyszínére utazás, szállás és étkezés egyénileg (de ötletekkel, javaslatokkal tudunk segíteni a választásban).

Hajómalom belépő: 900 Ft.

Fakultatív lehetőségek: bajai hajómalom, zsilipmúzeum, Türr István-kilátó, helyi termékeket készítő mesterek látogatása (tejtermékek, csokoládé, lekvár, whiskey stb.)

További információ és jelentkezés:

utazzgeografussal@gmail.com

Képek a túráról itt.

Programok

Programok

bottom of page